X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Furtul miliardului: Slusari spune dacă au existat funcționari care s-au opus fărădelegilor

17 oct. 2019,, 10:48   Politică
5352 0

Practic, niciun funcționar de stat din nicio instituție publică nu a tras un semnal de alarmă în legătură cu schemele frauduloase care s-au produs în sistemul financiar-bancar al țării, începînd cu anul 2011, notează Noi.md.

Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei de anchetă cu privire la elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, astăzi în plenul Parlamentului.

Raportorul a fost întrebat dacă, la diferite etape ale acestei fraude de proporții, a existat măcar un demnitar de stat care să alerteze opinia publică cu privire la cele întîmplate.

„A fost măcar un caz în cadrul BNM, CNA, la Procuratură sau în alte instituții în care vreun funcționar să raporteze fărădelegile?”, a întrebat deputatul blocului ACUM, Igor Grosu.

Slusari a răspuns că liderii politici din acea perioadă au „asigurat tăcerea” funcționarilor responsabili din diferite instituții.


„Cu părere de rău, în cadrul audierilor, am sesizat doar încercarea de a pasa responsabilitatea: „eu sînt om mic”, „eu nu am știut”, „eu sînt un simplu prim-ministru”, „eu doar am făcut ce a spus Filat”, „am primit indicații de la guvern”. Alții au spus că s-au condus de raportul Comisiei Reidman.

Fostul viceministru al Finanțelor, Victor Barbăneagră, a spus că pînă în ultimul moment nu a vrut să execute indicațiile, dar a fost chemat la partid și Filat l-a convins”, a explicat Slusari.

Deputatul a precizat că doar în cazul fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, a existat un dezacord ferm, care s-a soldat cu demisia sa.

„A fost unicul care și-a exprimat dezacordul față de decizia de emitere a garanțiilor, iar ulterior și-a dat demisia. Poate odată cu demisia era cazul să spună mai clar ce se întîmplă”, a adăugat președintele Comisiei de anchetă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?