Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîte persoane au solicitat liste de subscripție pentru a candidata independent la anticipate

27 mai. 2021,, 17:10   Politică
1914 0

Pînă în prezent, 11 persoane, dar și un grup de inițiativă, au depus cereri la Comisia Electorală Centrală pentru eliberarea listelor de subscripție, în dorința de a candida independent la funcția de deputat. Între timp, unul dintre pretendenți s-a răzgîndit și a întors listele fără semnături. Informația a fost confirmată pentru IPN de către șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, Rodica Sîrbu,

Desemnarea candidaților la funcția de deputat și eliberarea listelor de subscripție pentru candidații independenți are loc în perioada 12 mai -11 iunie. Listele cu semnături, cu tot setul de acte, trebuie depuse cel tîrziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

În termen de cinci zile de la data primirii, urmează verificarea listelor de subscripție în susținerea candidaților independenți şi informarea asupra rezultatelor verificării. În decursul a șapte zile de la data primirii actelor necesare pentru înregistrarea candidaților independenți, este adoptată o hotărîre.

Pentru a fi înregistrați în calitate de candidați independenți, pretendenții-bărbați trebuie să colecteze între 1 500 și 2 500 de semnături, iar femeile – între 1 000 și 2 500 de semnături.

Rodica Sîrbu a menționat că, deocamdată, nimeni nu a prezentat la CEC listele cu semnături. Chiar dacă nu reușesc să strîngă numărul necesar de semnături, solicitanții sînt obligați să întoarcă Comisiei listele de subscripție.


Potrivit Codului Electoral, pentru un candidat independent pragul minim de reprezentare constituie 2% din voturile valabil exprimate în ansamblu pe țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?