X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Scandal la CMC, între consilierii PAS și PSRM, după scumpirea gazului

18 noi. 2021,, 14:22   Politică
2980 0

Certuri și schimburi de replici dure la ședința de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău. Scandalul s-a iscat între consilierul PAS Roman Cojuhari și consiliera PSRM Eugenia Ceban, după ce primul a propus să fie introdus, pe ordinea de zi a ședinței, un proiect de decizie ce prevede majorarea compensării din partea administrației publice locale de la 40 la 60% pentru energia termică.

Roman Cojuhari, consilier PAS: Prețul la gaz va fi mai mare, Guvernul a anunțat o compensație direct la sursă, fracțiunea PAS a înregistrat un proiect de decizie care prevede majorarea compensării din partea administrației publice locale de la 40 la 60% pentru energia termică. Cu părere de rău, atît executivul, cît și la comisie nu a primit avizele necesare. Noi oricum insistăm ca proiectul să fie inclus pe ordinea de zi, să luăm o pauză, să facem iarăși comisia Buget, să insistăm ca și Executivul să îl avizeze, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Secretarul Adrian Talmaci a declarat că proiectul nu i-a fost prezentat.

Cornel Pîntea, președintele ședinței de astăzi: Vreau să fiu corect, chiar dacă voi da votul pentru acest proiect, va fi un vot populist, pentru că nu este înregistrat la Consiliu


Serghei Burgudji, consilier Partidul Șor: Probail acest proiect este bun pentru chișinăuieni, nu l-am văzut, dar Guvernul a avizat pozitiv și în Parlament va fi supus votului proiectul cu privire la compensații. Haideți să nu fugim înaintea locomotivei, ci să permitem Guvernului și Parlamentului să corecteze greșeala pe care au admis-o. Chișinăul, spre deosebire de Guvern, încă o lună în urmă a luat decizia de a acoperi 40% din facturile locuitorilor municipiului. Noi am soluționat această problemă mai devreme.

Roman Cojuhari, consilier PAS: Adevărat, Guvernul va compensa direct la sursă o parte din creștere și bugetul prevăzut e de 1.6 miliarde. De aici pentru Chișinău vor fi minim 800 de milioane. Suma despre care ar fi vorba noi să o alocăm în susținerea cetățenilor ar fi de 60-70 de milioane, cu mult mai mică decît ceea ce alocă deja Guvernul. Noi avem nevoie cît mai devreme să fie votat acest proiect, ca măsura să fie aplicată cetățenilor

Veaceslav Nedelea, consilier neafiliat: S-a început o competiție cine mai tare iubește oamenii, poporul, electoratul. Sau respectăm procedura de pregătire a unui proiect de decizie sau țineți cont explicit de exigențele legale, cu avizul direcției Finanțe, cu identificarea sursei etc.

Roman Cojuhari, consilier PAS: Dacă așteptăm avizul comisiei, ne vom pomeni că a trecut iarna.

Pentru a calma spiritele, președintele ședinței, Cornel Pîntea, a decis să pună la vot proiectul. Fracțiunea PSRM a votat contra includerii proiectului pe ordinea de zi, motivînd prin faptul că „de iarnă trebuie să te pregătești vara, cînd trebuiau să aibă loc negocierile, iar proiectul nu are avizele necesare”.

„Vremurile bune pot să fie cu valul. M-au luat cu valul”, a declarat Cornel Pîntea.

Eugenia Ceban, consilieră PSRM: Ceea ce a propus Roman Cojuhari Hotărîrea de Guvern, unde pentru cei 200 de lei, pe care voi, nerușinaților, le adăugați populației din RM, oamenii sînt obligați să declare terenurile, WC-ul din casă sau de afară, televizorul, dacă au capră, boi, vaci. Și oamenii nu vor primi nimic cu toate că spuneți de 1 miliard și ceva. În al doilea rînd, cînd a fost în campania electorală, 60% la tariful care a existat, a fost așa, dar astăzi, la tariful care este, Chișinăul deja acordă peste 80%, nu 60, fă calcule, domnule, că ești economist. Potrivit statutului mun. Chișinău, sînteți obligați să aduceți acoperire financiară, faceți demers la Guvern, ceea ce nu ne ajunge, unde vreți dvs întîi puneți în bugetul pentru 2022 de la Bugetul central și atunci veniți. Ați dus oamenii la sapa de lemn. Încetați să vă faceți campanie electorală. Deja pe toți îi puneți la pușcărie, domnule Cojuhari, inclusiv pe adjunctul tău.

Roman Cojuhari, consilier PAS: Doamna Eugenia, bine că v-ați amintit de toate, și de statutul mun. Chișinău, pe care ați încercat să îl blocați, și de tarifele care trebuiau să fie negociate vara, cînd era inclusiv Guvernul vostru și a adus la așa situație critică să stăm în genunchi la Federația Rusă, anual negociam pe cîteva luni contractul și inclusiv cu privire la cele 40%, nu ați pus la punct o procedură și beneficiază proprietarii a 3-4 apartamente. Să vă fie rușine dvs că faceți numai populism și lucruri de dragul de a unge ochii locuitorilor mun. Chișinău.

Eugenia Ceban, consilieră PSRM: Nu vreau să dau replică. Rog ca domnul Roman să înțeleagă și să nu umble cu paiele în cap. Cît se poate să spuneți că nu se face nimic în Chișinău? Arătați ce ați făcut voi într-un an în RM.

În urma scandalului din cadrul ședinței, cîțiva consilieri au decis să părăsească sala.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?