X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Situația drepturilor omului din regiunea transnistreană a fost abordată în OSCE

9 oct. 2020,, 07:40   Politică
3678 0

În cadrul şedinţei a Consiliului Permanent al OSCE, Delegaţia Republicii Moldova a abordat subiectul privind posturile ilegale instalate în Zona de Securitate, îngrădirea liberei circulaţii şi violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova de către regimul de la Tiraspol.

În particular, a fost atrasă atenţia statelor participante la OSCE la deteriorarea situaţiei în Zona de Securitate urmare a acţiunilor distructive ale Tiraspolului, care speculează situaţia pandemică Covid-19 în scopuri politice şi de autoizolare a regiunii prin instalarea unui şir de posturi de control ilegale. Delegația Republicii Moldova a pus în evidenţă caracterul ilegal al infrastructurii de control şi restricţiile de circulaţie impuse de către Tiraspol, subliniind că acestea erodează regimul Zonei de Securitate, compromit mecanismul existent de menţinere a păcii şi sînt un factor de tensionare şi destabilizare a situaţiei în regiune.

De asemenea, statele participante au fost informate despre înrăutățirea situaţiei drepturilor omului în stînga Nistrului, cu referire la cazurile de condamnări şi detenţii abuzive, arestări, reţineri şi intimidări pe motive de exprimare a opiniei civice. În atenţia OSCE a fost adus şi cazul sechestrării colaboratorului Inspectoratului de Poliţie Floreşti, Andrei Amarfi, mediatorii şi observatorii în formatul 5+2 fiind chemaţi să intervină operativ în elucidarea şi soluţionarea cazului.

Delegaţiile permanente ale Uniunii Europene, SUA, Marii Britanii, Ucrainei, Georgiei şi Turciei au exprimat îngrijorare faţă de agravarea situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, introducerea posturilor de control ilegale şi îngrădirea liberei circulaţii în regiune, cerînd scoaterea necondiţionată a tuturor barierelor în calea liberei circulaţii a populaţiei de ambele maluri ale Nistrului.

Actorii internaţionali menţionaţi au reconfirmat sprijinul pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în hotarele sale internaţional recunoscute, precum şi au solicitat Misiunii OSCE în Moldova să intensifice monitorizarea situaţiei în Zona de Securitate şi în stînga Nistrului, cu informarea permanentă a statelor OSCE.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?