Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Serghei Afanasenco: Toţi sîntem diferiţi, dar toţi sîntem egali! (VIDEO)

2 dec. 2018,, 13:05   Politică
12764 1

Este cunoscut publicului larg drept unicul ministru în scaun cu rotile din Republica Moldova. Cu toate acestea, Serghei Afanasenco, care s-a aflat la conducerea Ministerului Tineretului și Sportului în 2015, s-a remarcat nu doar prin faptul că a spart tiparele.

Ceea ce îl definește este curajul, implicarea și activismul. De aceste calități a dat dovadă Serghei Afanasenco pe tot parcursul carierei sale, fie că și-a încercat puterile în calitate de sportiv, demnitar sau activist civic. Nu întîmplător Serghei Afanasenco se regăsește printre primii 100 sportivi paralimpici din lume, este președinte al Asociației persoanelor cu dizabilități „Invasport”, iar de trei ani conduce Agenția Națională Antidoping.

El a relatat într-un interviu pentru Noi.md cum a reușit să paveze drumul spre schimbarea atitudinii față de personale cu dizabilități din țara noastră, cum s-a simțit în funcția de ministru și ce crede despre dezvoltarea sportului în Republica Moldova.

„Cînd mi-a fost încredințată această funcție de ministru al Tineretului și Sportului, a fost primul semn că, în sfîrșit, am pornit pe calea cea corectă, iar vectorul a fost ales corect", a spus el.

Potrivit lui, scopul propus a fost acela de a confirma sloganul de oportunităţi egale, de a demonstra că o persoană din scaunul cu rotile este în stare să facă același lucru ca şi o persoană pe picioare, una sănătoasă. „Deși cuvîntul „sănătos”, în cazul dat, nu ar fi cel mai potrivit, pentru că atunci cînd o persoană care se află într-un scaun cu rotile atinge un nivel asemenea celui pe care l-am realizat eu, sintagma „nevoi speciale” se transformă în „oportunităţi nelimitate”, a spus ex-ministrul.


Serghei Afanasenco a menționat că îi era puțin mai ușor să dețină funcția de ministru al Tineretului și Sportului, pentru că, timp de 14 ani, a participat la ediţiile Jocurilor Paralimpice, a jucat tenis de cîmp, baschet, biliard, volei, badminton, a condus Asociația „Invasport Moldova", în care evoluează băieţii noştri, el fiind de cealaltă parte a ușii.

Vorbind despre problemele identificate în domeniul tineretului și sportului, fostul ministru a spus că, probabil, a fost singurul membru al cabinetului care a abordat problema numărului mare de elevi și studenți care renunţă la lecțiile de educație fizică. „În situaţia cînd aproximativ 5000 de studenţi de la Universitatea de Medicină nu frecventează orele de cultură fizică şi chiar unii studenţi de la Institutul de Educație Fizică nu merg la aceste ore, despre ce mai putem discuta?”, a declarat Serghei Afanasenco.

Potrivit lui, direcţia prioritară de lucru în calitatea sa de ministru a ţinut de dezvoltarea sportului pentru copii și tineret, deoarece astăzi există sportivi buni în țară, dar aceştia ar avea nevoie de un sprijin bun, sînt tineri talentaţi și școli bune. „Dacă, avînd 23 de școli, în echipa olimpică avem numai 23 de persoane, este foarte puțin. Trebuie să pregătim mai mulţi. De aceea, imediat am pus accentul pe acest aspect”.

Răspunzînd la întrebarea cu privire la realizările importante pe care le-a avut, Serghei Afanasenco a numit drept cel mai important faptul că în Guvern și în toate instituțiile unde a fost, a apărut un mediu fără bariere. Recent, în edificiul Guvernului, au fost montate ascensoare pentru persoanele cu dizabiltăţi, în scaune cu rotile, lucru care nu a mai fost de mulți ani, s-a făcut un WC special pentru această categorie de cetăţeni.

„Adică, încetişor, puţin cu puţin, mergem înainte. Plus la aceasta, în Europa eu eram singurul ministru într-un scaun cu rotile. Prin urmare, acesta este un exemplu pentru toată lumea. Aş dori ca acesta să fie un slogan pentru fiecare, ca un exemplu de oportunităţi egale. Toţi sîntem diferiţi – toţi sîntem egali! În cazul meu, acest slogan este valabil 100%!” - a spus Serghei Afanasenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?