Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Sandu: "Sarcina păstrării identității găgăuze nu a fost îndeplinită"

6 sep. 2022,, 09:15   Politică
3698 0

Una dintre principalele sarcini ale creării Autonomiei Găgăuze – păstrarea limbii – nu a fost îndeplinită. Iar limba găgăuză se numără printre limbile lumii pe cale de dispariție, a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în timpul vizitei sale la Comrat.

Limba găgăuză, care aparține subgrupului Oguz al limbilor turcice, riscă să dispară. În 2010, a fost inclusă în atlasul UNESCO "Limbile lumii pe cale de dispariție", relatează gagauzinfo.md

Păstrarea limbii are o mare importanță pentru existența poporului găgăuz. Cu toate acestea, autoritățile republicane acordă o atenție tot mai mică învățării limbii de către locuitorii autonomiei.

"Una dintre sarcinile cheie ale creării autonomiei în 1994 a fost păstrarea identității naționale a poporului găgăuz și a culturii găgăuze. Această sarcină nu a fost îndeplinită. Trebuie să ne așezăm și să vorbim despre ce mecanism putem folosi pentru păstrarea limbii găgăuze", a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu deputații Adunării Naționale.

Totodată, președintele a anunțat un nou program de studiere a limbii de stat la nivel național. De la 1 ianuarie, toți doritorii vor putea studia limba de stat. Ea s-a adresat către deputați cu solicitarea de a pregăti un mecanism de studiere a limbii găgăuze, iar autoritățile republicii "vor aloca bani pentru aceasta", relatează portalul de știri Gagauzinfo.MD.


În Găgăuzia, în 2018 a fost adoptată o lege privind protecția limbii. Acesta prevede utilizarea limbii găgăuze în toate domeniile vieții publice și la cel mai înalt nivel. În cadrul acestei inițiative, din septembrie 2020, în Găgăuzia lecții de desen și educație tehnologică în clasele primare au început să fie predate în limba găgăuză.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?