Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Maia Sandu: „A existat o neclaritate în decizia Curții Constituționale”

4 mar. 2021,, 12:08   Politică
3341 5

În hotărîrea Curții Constituționale privind constituționalitatea decretului de desemnare repetată a Nataliei Gavriliță a existat și o „neclaritate”, susține președinta Maia Sandu.

Ea a declarat miercuri, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că în prezent „există un conflict între instituția președintelui și parlament și atît suspendarea președintelui, cît și dizolvarea parlamentului sînt mijloace constituționale, pentru ca acest conflict să se rezolve”, scrie cotidianul.md.

„Acum la Curtea Constituțională au fost dezbătute subiectele, argumentele noastre nu au fost combătute, dar am luat act de decizia curții, a existat și o neclaritate, pentru că, pe de o parte, curtea spune că e majoritate acea listă cu 54 de semnături, pe de altă parte, curtea nu spune că este obligatorie numirea candidatului care a venit din partea acestei majorități. Deci sînt mai multe semne de întrebare, dar dacă mergem pe subiectul principal, conflictul dintre președinte și parlament, în situația în care eu spun că e în interesul cetățenilor să avem alegeri parlamentare anticipate, așa încît cetățenii să primească șansa să-și aleagă parlamentul în cadrul unor alegeri libere și corecte și, respectiv, să nu mai avem oameni ținuți ostatici de către anumite grupări care au ajuns în parlament pe căi mai puțin corecte și care în această perioadă au tot făcut traseism și au denaturat în general ideea fracțiunilor și chiar ideile pe care le-au promovat în campania electorală. În acest sens eu zic să mergem să le oferim cetățenilor această șansă să-și aleagă parlamentul.

Sînt forțe politice care acum cîteva săptămîni spuneau că da, neapărat o să avem alegeri, anunțau și luna în care o să avem alegeri, acum, peste noapte și-au schimbat punctul de vedere și e treaba lor, dar decizia trebuie să aparțină cetățenilor”, a declarat Sandu.

Ea a mai spus că semne de întrebare în legătură cu decizia CC au apărut și în urma consultărilor pe care le-a avut cu societatea civilă.


„Curtea vine cu aceste decizii, noi avem niște întrebări, pentru că, inclusiv la discuțiile pe care le-am avut cu unii reprezentanți din societatea civilă și o să am și în continuare, au fost oameni care au spus că decizia nu este clară pînă la capăt, că nu oferă niște soluții, dar, așa cum am zis, conflictul nu este între președinte și Curtea Constituțională sau între curte și parlament, conflictul este între președinție, între președinte și parlament. Și acest conflict, dacă nu se găsește compromis între aceste două instituții, acest conflict poate fi rezolvat de cetățeni la referendum pentru suspendarea președintelui sau la anticipate pentru realegerea parlamentului”, a mai spus Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?