Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu, de Ziua Memoriei și a Recunoștinței: "Am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict"

2 mar. 2021,, 11:52   Politică
3098 7

Se împlinesc 29 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru din 1992. Tragicile evenimente care au luat viața apărătorilor patriei și au destrămat sute de destine sînt comemorate de Ziua Memoriei și Recunoștinței.

La 2 martie, oficialii R. Moldova s-au adunat la un eveniment de comemorare a celor timpuri, transmite agora.md.

„Azi marcăm Ziua Memoriei și a Recunoștinței. E o zi în care durerea pierderii întîlnește speranța. Speranța într-un viitor pașnic, reintegrat, cu răni cicatrizate, pentru care trebuie să luptăm zi de zi. Un viitor în care fiecare se simte respectat, sigur pe el și pe cei din jur. Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. Un rîu care unea maluri, comunități, oameni, s-a transformat într-o cumpănă. Un zid s-a pus între satele și orașele noastre, între destinele noastre. Granițele nu trec pe rîuri, granițele trec prin suflete. Am pierdut vieți omenești, liniștea din familie. Am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial”, a spus președinta țării Maia Sandu în cadrul evenimentului.

La rîndul său, șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi, a menționat că prin evenimente similare celui de astăzi, continuăm tradiția onorării memoriei celor căzuți în conflictul armat din anul 1992.

„Azi este ziua cînd putem să ne întîlnim cu veteranii, să ne exprimăm recunoștința și să le cerem iertare pentru amintirile ce dor. Avem un stat, un steag, un imn. Această datorie nu poate fi apreciată în valori materiale. Este nemăsurabilă. Noi nu putem schimba istoria, dar putem învăța din această istorie să nu repetăm greșeli care se soldează cu drame și tragedii. Să facem lucrurile mai bine. Într-o țară atît de mică ar fi o mare iresponsabilitate și lipsă de înțelepciune să nu păstrăm pacea, mai ales că au fost dobîndite cu un preț atît de mare. Parlamentului îi revine un rol important în realizarea politicilor de conciliere pentru că reprezintă voința tuturor alegătorilor cu diferite viziuni”, a spus Zinaida Greceanîi.


Evenimentul continuă cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” în memoria eroilor căzuți în războiul de pe Nistru.

Amintim că pe 2 martie se împlinesc 29 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Luptele sîngeroase au început din noaptea de 1 spre 2 martie 1992 pe ambele maluri ale rîului. Primele persoane în stat și-au anunțat intenția de a depune flori, luni, în memoria eroilor căzuți în lupte.

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat au participat peste 30.000 de persoane. Dintre acestea, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3.500 au fost răniţi.

La 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Chiar și după încetarea focului, Rusia a continuat să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițîndu-i să supraviețuiască și conferindu-i un anumit grad de autonomie față de Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?