Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sandu participă la Summitul „Platformei Crimeea”

23 aug. 2021,, 07:24   Politică
4019 31

Astăzi la Kiev are loc primul Summit al „Platformei Crimeea”, o inițiativă diplomatică a Ucrainei, care urmează să devină un mecanism internațional de coordonare a efortului de repunere a subiectului privind Crimeea pe ordinea de zi, cu scopul de a se ajunge la reconstituirea controlului Ucrainei asupra peninsulei, notează IPN cu referință la surse ucrainene.

Se presupune că „Platforma Crimeea” va funcționa în regim permanent și va avea un oficiu la Kiev. Inițiativa Kievului a fost catalogată la Moscova drept un „dezmăț rusofob” și o amenințare la integritatea teritorială a Rusiei.

Într-un briefing din ajun, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că și-au anunțat participarea 44 de state și organisme internaționale, printre care 14 șefi de state și guverne, inclusiv președintele Consiliului European și vicepreședintele Comisiei Europene.

La lucrări participă și președintele Republicii Moldova Maia Sandu. Georgia, care la fel ca și țara noastră și Ucraina, a pierdut controlul asupra unei părți a țării în urma intervenții armate a Federației Ruse, este reprezеntată de prim-ministrul acestei țări.

Din partea altor state la Kiev au venit președinți de parlamente, miniștri ai afacerilor externe, secretarul general-adjunct NATO, reprezentatul special al președintelui SUA.”Indiferent de nivelul de participare, aceste state, numărul cărora împreună cu Ucraina se ridică la 45, devin fondatori ai „Platformei Crimeea”, a specificat șeful diplomației ucrainene.


Conform unui comunicat de presă a președinției moldovene, Maia Sandu va avea în contextul Summitului câteva întrevederi bilaterale. Lidera de la Chișinău va discuta cu președinții Estoniei și cel al Letoniei, cu prim-ministrul Suediei și cu ministrul de externe al Austriei, precum și cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?