X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: R. Moldova cere ajutorul României

3 dec. 2021,, 08:31   Politică
3726 4

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat că țara sa cere ajutorul României pentru a găsi miliardul de dolari furat din băncile sale acum 7 ani.

Sandu a mai spus că Republica Moldova are nevoie de sprijinul comunității internaționale pentru a avansa mai rapid cu reforma în Justiție, transmite B1tv.ro.

„Procurorii au început să lucreze, după mulți ani în care au fost împiedicați să investigheze lucrurile, dar și această fraudă și altele de proporții sînt prea dificile pentru noi, pentru sistemul nostru, și aici e nevoie de sprijinul mai multor țări, de sprijinul unor organizații internaționale pentru ca banii care au fost scoși din Republica Moldova să fie identificați și aduși acasă împreună cu autorii acestor fraude, care au părăsit Republica Moldova și au făcut cerere de azil în diferite țări ale lumii”, a declarat Maia Sandu, la Europa FM.

Aceasta a punctat că „e rușinos” faptul că la șapte ani de la furtul miliardului încă nimeni nu a fost pedepsit.

Republica Moldova cere ajutor României pentru reforma Justiției


„Știu că există cereri din partea instituțiilor noastre de Drept către autoritățile dumneavoastră pentru a constitui comisii comune așa încît să avem șanse mai mari în demersurile noastre către alte țări, pentru a obține informații despre averi ilegale, despre bani, despre conturile în care se țin banii care au fost furați; și din sistemul bancar, dar nu doar.

Și da, credem că dacă aceste demersuri vor fi susținute și de instituțiile din România, atunci lucrurile se vor întîmpla mai repede”, a mai declarat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a mai spus că în instituțiile din țara sa încă sînt „multe persoane care lucrează pentru grupări corupte”.

Există acum o importantă oportunitate pentru reformare, dar procesul durează, a mai afirmat aceasta.

„Dacă vorbim despre Justiție, Guvernul a anunțat acest exercițiu pe care vrea să-l înceapă la începutul anului viitor, despre o evaluare externe extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Exercițiu care urmează să se facă cu participarea experților internaționali, pentru a oferi mai multă credibilitate.

Doar atunci cînd vom petrece acest exercițiu, vom avea siguranța că în procuratură sau în instituțiile judecătorești nu mai sînt oameni care își vînd deciziile unei grupări corupte”, a explicat Maia Sandu, la Europa FM.

Președinta a explicat apoi că fiecare urmează să dovedească proveniența legală a averilor. În acest sens, deja au fost aduse modificări la legea de funcționare a Autorității Naționale de Integritate, așa încît să poată fi evaluate averile membrilor de familie și rudelor celor cercetați.

De asemenea, va fi evaluată și calitatea deciziilor date: „Avem exemple de decizii foarte ciudate și foarte multe asemenea exemple, care sînt o dovadă a controlului din partea unor grupări, control care a fost păstrat sau impus de-a lungul anilor și care a condus la decizii ilegale care au prejudiciat enorm Statul sau cetățenii”.

Maia Sandu a mai spus că unii oameni au plecat deja din sistem, „semn că înțeleg cît este de serios acest Guvern atunci cînd vorbește despre acest exercițiu”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?