Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Sandu: ”Reforma justiției se mișcă prea încet”

15 sep. 2022,, 13:33   Politică
5801 0

Reforma justiției se mișcă „prea încet” în ciuda faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil.

Declarația a fost făcută de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției. Potrivit șefei statului, este important ca lucrurile să se întîmple repede, pentru „a salva banul public și încrederea cetățenilor în justiție”, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Reforma justiției este în continuare elementul cheie al schimbărilor prin care trebuie să trecem. De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuși să readucem încrederea cetățenilor în stat, de succesul ei depinde cît de repede vom deveni stat membru al UE, cît de repede vom construi o economie puternică și incluzivă. Miza acestei reforme este în continuare extrem de mare. Tocmai de aceea, noi vom insista în continuare pe această reformă, indiferent cît de mari vor fi problemele de ordin tehnic, rezistența la schimbare sau sabotajul din sistem”, a menționat președinta Maia Sandu.

„Astăzi, nimeni din reprezentanții puterii nu îi mai amenință pe procurori și judecători cerîndu-le să ia decizii ilegale, ei toți sînt liberi să aplice legea și să facă justiție. Din păcate, o parte dintre ei în continuare înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei, de a face abuzuri, să își negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite ca urmare a emiterii deciziilor ilegale sau a tergiversării lor”, a adăugat șefa statului în cadrul forumului.

În opinia președintei, oamenii corupți din sistemul justiției sînt în continuare cel mai mare impediment în calea implementării reformei.


„Nu mai putem pierde timpul așteptînd ca justițiarii să capete o conștiință, sistemul trebuie curățat de urgență și s-a dovedit că nu se poate curăța de sine stătător”, a punctat Maia Sandu.

Președinta a mai menționat că este îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare importante. „Astăzi, acest comportament de tergiversare nu este sancționat de nimeni, organele interne ale sistemului sînt în incapacitatea a de sancțiuni, iar Procuratura nu a reușit să sancționeze pe nimeni pentru a transmite un mesaj puternic că corupția este pedepsită”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului i-a mai îndemnat pe judecători ca în actul justiției să se bazeze pe dovezi fundamentale.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?