Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sandu a avut o întrevedere cu Angela Merkel

19 mai. 2021,, 22:12   Politică
3062 10

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat în această după-amiază, la Berlin, cu Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel. La solicitarea părții germane, din cauza restricțiilor pandemice dure stabilite în RFG, discuția a avut loc în regim de teleconferință.

Șefa statului i-a mulțumit doamnei Cancelar Merkel pentru sprijinul susținut de care s-a bucurat Republica Moldova în toți anii săi de mandat și pentru ajutorul pe care țara noastră l-a primit din partea Germaniei în combaterea pandemiei. În acest sens, doamna Maia Sandu a menționat și despre ajutorul ce urmează să ajungă în Moldova în următoarele săptămîni, ca urmare a conversației telefonice anterioare cu doamna Merkel.

„Am discutat cu doamna Cancelar Merkel despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetățenilor țării noastre să circule liber în Uniunea Europeană. Am trecut în revistă situația internă din Republica Moldova, provocările cu care ne-am confruntat în ultimele luni și perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda mea de reforme. Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie. Doamna Cancelar a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, a spus Maia Sandu.

Părțile au vorbit și despre etapa la care se află negocierile privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere pentru cetățenii moldoveni și germani. „Apreciem aici deschiderea părții germane de a gestiona migrația circulară a muncitorilor sezonieri din Moldova în Germania. Guvernul german urmează să finalizeze pregătirea proiectului unui acord în acest sens”, a subliniat șefa statului.

Un alt subiect al discuției a vizat provocările de securitate din regiune, care ne îngrijorează mult, precum și relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „În acest context, am reconfirmat angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorim să le respectăm în pofida întîrzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel sperăm să deblocăm cît de curînd asistența macrofinanciară, necesară țării noastre în situația de criză curentă”, a afirmat Președintele Maia Sandu. Șefa statului a menționat că Germania este unul dintre partenerii fideli și de încredere ai Republicii Moldova - investitor, partener de dezvoltare, susținător al parcursului nostru european.


„Îmi doresc ca această relație să se dezvolte la fel de productiv mai departe, în interes comun. La finalul discuției, am invitat-o pe doamna Merkel să viziteze țara noastră atunci cînd situația pandemică va fi mai favorabilă”, a mai spus doamna Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova se află într-o vizită oficială de două zile, la Berlin, la invitația Președintelui Republicii Federale Germania.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?