Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sandu confirmă: consilierul prezidențial Veaceslav Negruță ar putea deveni menbru al Consiliului de administrație al „Moldovagaz”

19 noi. 2021,, 12:31   Politică
3141 1

Consilierul prezidențial Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanțelor, a fost propus de Guvern pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al „Molovagaz”. Informația a fost confirmată de către președinta țării Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă din 19 noiembrie. Șefa statului a mai spus că este nevoie de o analiză a managementului companiei.

„Este adevărat, Guvernul l-a produs pe Veceslav Negruță în Consiliul de administrație al Moldovagaz. Nu avem încă acceptul, dar cred că este o idee bună. Este un om bine intenționat, care înțelege ce se întîmplă acolo”, a răspuns șefa statului la întrebarea jurnaliștilor, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.

Maia Sandu a fost întrebată ce părere are despre felul cum este administrată compania „Moldovagaz”.

„Nu evit critica Moldovagaz, dimpotrivă. De-a lungul anilor, am vorbit că a fost o companie ținută departe de ochii lumii. Curtea de Conturi nu a reușit să ajungă acolo, nici cînd legea permitea. După 2017, legea a fost schimbată. Am citit cu toții în presa de investigație analize care vorbesc despre felul cum în Moldovagaz s-au produs abuzuri și cheltuieli nejustificate. Aceste datorii pe care le prezintă Gazprom sînt cu mari semne de întrebare, din cauza administrării proaste a Moldovagaz. Cred că este nevoie de un control pentru toată perioada asta, în care bănuim că s-au produs multe ilegalități”, a răspuns președinta țării.

Șefa statului a mai menționat că nu poate comenta dacă schimbarea formulei de calcul a tarifului la gaz a fost făcută cu intenție rea.


„E nevoie și vom avea un audit care va analiza ce face conducerea actuală. Pe această formulă și pe faptul că s-a schimbat, putem discuta dacă e compententă sau nu conducerea. Cînd s-a schimbat, prețurile vara erau mai mici și putem presupune că intenția a fost bună. Dacă tendința s-ar fi păstrat, în vară ar fi fost un preț mai mic. Pentru că în perioada Covid activitățile economice s-au diminuat, iar revenirea din criză a presupus o creștere a cererii, iar oferta a rămas în urmă, avem o altă situație, iar vara, prețurile în loc să se diminueze – au crescut. Putem discuta despre capacitatea managerului de a face o prognoză a pieții și să vedem dacă a fost sau nu bine-intenționată, pentru că acum știm că nu a fost una bună”, a răspuns Maia Sandu.

Preșdinta țării a mai menționat că ar trebui analizate cheltuielile companiei.

„Din păcate, aceste cheltuieli ajung ulterior în tarife. Aici ar trebui să analizăm. Pe formulă, e posibil că mulți au făcut formula greșită. Aș vrea să vedem cine va putea prognoza prețul la gaze pentru următoarele 2-3 luni, pentru că din aprilie ne așteptăm că vor scădea. Prognoza prețurilor nu poate fi făcută ușor. Dar pe administrare aș vrea să văd un audit”, a declarat Sandu.

Maia Sandu a fost întrebată de jurnaliști și de ce nu a mers la Moscova pentru a negocia prețul la gaz.

„Ar trebui să punem aceeași întrebare în raport cu toate relațiile comerciale pe care le au agenții economici. Moldovagaz este o întreprindere în care statul are anumite acțiuni, dar nu majoritatea. Este o întreprindere comercială. Unde ați văzut ca un șef de stat să se implice în afacerile dintre doi agenți economici. Conform legii, aceste lucruri se rezolvă la nivel de întreprinderi. Cînd apare o problemă de securitate la nivel de țară, se implică guvernul”, a conchis șefa statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?