X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Plahotniuc deține, în continuare, distincția „Ordinul Republicii”. Reacția Președinției

16 feb. 2021,, 07:42   Politică
4350 4

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, deține în continuare distincția „Ordinul Republicii”, cu care a fost decorat în anul 2014 de fostul preşedinte, Nicolae Timofti.

Solicitat de AGORA, Secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, a declarat că deși în prezent nu există temeiuri legale pentru a-l deposeda pe Plahotniuc de această distincție, Președinția va depune toate eforturile pentru ca acest lucru să se întîmple.

Anterior, Președinta Maia Sandu declara că a pus deja în sarcina juriștilor examinarea posibilității de retragere a Ordinului cu care a fost decorat fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

„Noi analizăm acum toate posibilitățile legale. Sper să fie posibil, încercăm acum prin juriști și sper să găsim soluțiile. Eu cel puțin am dat sarcină juriștilor să examineze posibilitatea de retragere a Ordinului”, a declarat președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Precizăm că „Ordinul Republicii” este cea mai înaltă distincţie de stat care se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii.


Amintim că ex-președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019, la inițiativa Procuraturii Anticorupție.

Prima cauză penală pe numele lui Plahotniuc a fost deschisă în baza unor fapte săvîrșite între 2013-2014. Acesta e bănuit că a creat o schemă pentru a obține bunuri și venituri ilicite.

Cea de-a doua cauză penală de asemenea ține de anii 2013-2014. „Societatea Tukumaan Ltd” a creditat Finpar Invest cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinația SRL Nobil Air și către ABD Asiana Development Ltd. Această companie a efectuat, la rîndul său, transferuri bancare pe numele soției lui Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?