Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Sandu vrea să-i retragă Ordinul lui Plahotniuc

31 dec. 2020,, 09:29   Politică
4917 8

Președinta Maia Sandu spune că a pus deja în sarcina juriștilor examinarea posibilității de retragere a Ordinului cu care a fost decorat fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

„Noi analizăm acum toate posibilitățile legale. Sper să fie posibil, încercăm acum prin juriști și sper să găsim soluțiile. Eu cel puțin am dat sarcină juriștilor să examineze posibilitatea de retragere a Ordinului”, a declarat președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8, notează agora.md.

Amintim că Vlad Plahotniuc a primit „Ordinul Republicii” din partea ex-președintelui Nicolae Timofti, la propunerea Partidului Democrat din Moldova.

Maia Sandu a promis încă în campania electorală din 2016 că dacă ajunge președintă îi va retrage Ordinul lui Plahotniuc. „E o mare rușine să decorezi cu cea mai înaltă distincție de stat o persoană care distruge statul și instituțiile lui, o persoană cu grave probleme de integritate și disprețuită de marea majoritate a populației”, spunea atunci lidera PAS.

În toamna anului 2019, deputata Maria Ciobanu a făcut un demers către președintele Igor Dodon în care solicita ca lui Vlad Plahotniuc să-i fie retras Ordinul Republicii. Drept răspuns, Președinția a menționat că nu există temei pentru o retrage, subliniind că distincția poate fi retrasă dacă beneficiarul acesteia a fost condamnat pentru o crimă gravă sau dacă a încălcat prevederile Constituției.


„Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. A fost instituit la 30 iulie 1992 prin Legea cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova.

Conform legii, Ordinul Republicii se conferă atît cetățenilor Republicii Moldova, cît și cetățenilor străini și apatrizilor, de asemenea întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?