Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sandu, despre cazul Plahotniuc: Găsesc mai ciudată poziția Interpolului

23 ian. 2022,, 12:15   Politică
4692 43

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că, din cîte se cunoaște, Vlad Plahotniuc se ascunde în Turcia, dar mai ciudată pentru șefa statului este poziția Interpolului în acest sens.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru presa română, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

"Pe fiecare caz în parte se lucrează. În cazul lui Plahotniuc, din ce cunoaștem noi se ascunde în Turcia. Aici găsesc mai ciudată poziția Interpolului care a fost solicitat deja de cîțiva ani să îl pună în căutare internațională, dar încă nu a făcut acest lucru.

Amintesc că Plahotniuc este beneficiarul a multor scheme de corupție, dar mai ales a fraudei bancare în valoare de 12% din PIB. Repet, este cam ciudată această atitudine sau lipsei de decizie a Interpolului în raport cu Plahotniuc, dar știu că se lucrează și la nivel bilateral cu fiecare țară, acolo unde stau ascunși cei mai mari escroci ai Republicii Moldova.

Inclusiv în discuțiile pe care le am eu cu omologii mei atunci cînd discutăm cu guverne, cu șefi de țări, solicităm acest ajutor și chiar la acel forum organizat de Casa Albă în decembrie am vorbit despre necesitatea de a aborda problema în complex, pentru că mulți oameni politici din țări cu instituții slabe ca Republica Moldova ajung să fugă în țări cu democrație consolidată, ajung să își ducă banii în aceste țări, iar pentru noi este foarte greu să recuperăm acești bani fără contribuția instituțiilor de drept din aceste țări.


Apelul meu a fost să lucrăm împreună pentru ca oamenii nevoiași sau cu venituri mici din Republica Moldova să își poată recîștiga banii care le-au fost furați", a declarat Maia Sandu.

Președintele a fost întrebat și despre pașii pe care urmează să îi facă structurile de justiție pentru a lupta cu corupția.

"Cetățenii ne-au ales în aceste funcții în primul rînd ca să combatem corupția și ca să reformăm justiția și această reformă este una dintre cele mai importante pe agenda guvernării.

Cred că cel mai important lucru care s-a întîmplat este că în fruntea țării, la conducerea țării, avem oameni cinstiți și cunoaștem cum s-au întîmplat lucrurile în anii precedenți, cînd cei de la guvernare erau cei care puneau la cale schemele de corupție prin care au delapidat din banii publici sute de milioane sau chiar miliarde de euro.

Pe subiectul marilor corupți, a fugarilor, se lucrează în special din partea procuraturii, dar din păcate va mai dura, pentru că pe de-o parte trebuie să refacem reforma justiției, să ne asigurăm că toți cei care anchetează aceste cazuri de corupție sînt oameni cinstiți.

Acest proces acum începe, de curățare a sistemului judecătoresc și al procuraturii de oameni corupți. Mai trebuie să avansăm în aceste cazuri de corupție mare, ca să extrădați cei care au reușit să plece și mai ales să recuperăm măcar o parte din banii pe care i-au furat", a mai spus Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?