X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Pachetul de legi privind activitatea SIS, votat în prima lectură

30 mar. 2023,, 20:50   Politică
2650 0

Pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate a fost votat, în prima lectură, de Parlament.

Acesta conține LEGEA privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, LEGEA privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și modificări la LEGEA privind statutul ofițerului de informații și securitate.

Inițiativa legislativă privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției. Documentul conține reglementări detaliate despre atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

Modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare, printre care micșorarea plafonului minim de vîrstă la angajarea în funcții de subofițer. Totodată, se propune ca ofițerul de informații să poată accede într-o funcție de conducere doar în cazul în care are o vechime de serviciu în funcția de ofițer de informații de cel puțin trei ani.

Parlamentarii au mai examinat, în prima lectură, modificări la Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă. Documentul are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată. De asemenea, prin aceste modificări legislative, se propune ajustarea procesului informativ și contrainformativ la dinamica riscurilor și amenințărilor cu impact asupra securității naționale.


Proiectele vor fi supuse, în continuare, consultărilor publice, cu scopul de a fi definitivate în contextul recomandărilor emise de Comisia de la Veneția. Aceastea vor fi propuse spre adoptare, în a doua lectură, în plenul Parlamentului.

1
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?