X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Rosca: „Încerc să înțeleg mai profund ceea ce pînă acum îmi era de neînțeles”

23 feb. 2021,, 19:32   Politică
4477 4

Mulți politicieni moldoveni nu înțeleg aspectele importante ale geopoliticii și etnosociologiei, dar cred cu tărie în infailibilitatea lor, fiind siguri că știu totul, deși nu pot găsi o cale de ieșire din numeroasele capcane și labirinte istorice, culturale și lingvistice existente.

Opinia a fost exprimată de analistul și publicistul Iurie Roșca într-un mesaj video adresat cetățenilor pe pagina sa de pe o rețea de socializare, relatează Noi.md.

Vorbind despre defectele actualelor elite politice, el a remarcat faptul că acestea se caracterizează printr-o lipsă completă a unei înțelegeri geopolitice a situației la nivel internațional și a geopoliticii ca atare, a principalelor tendințe geopolitice. Acest lucru generează trăncăneli provinciale care nu are nimic de-a face cu agenda mondială, cu o înțelegere a stării de lucruri din țară și a modului în care ar trebui să ne construim relațiile cu centrele de influență externe și cu puterile mondiale.

„Noi, în Moldova, avem o percepție primitivă deosebită a vecinilor noștri. S-a întîmplat că în secolul trecut am fost ba o parte a Rusiei, ba o parte a URSS, ba o parte a României și, prin urmare, în societate a apărut o scindare simetrică care ne împarte în două tabere și, după cum spun sociologii, toată lumea își găsește o nișă psihologică foarte reușită. Adică, ne atribuim nouă rolul unei victime, pregătind adversarilor noștri rolul călăilor. În cazul dat acest lucru coincide cu cel pe care noi, în înțelegerea noastră dureroasă, îl percepem ca dușmanul exterior al poporului nostru, al țării noastre”, a remarcat Iurie Roșca.

„Unii oameni cred că România este întruchiparea răului metafizic complet pe acest pămînt păcătos. Alții cred simetric că Rusia este dușmanul extern al Moldovei. Ei îi califică drept agresori pe Stalin sau Antonescu, figuri care, în conștiința colectivă a uneia sau altei părți a societății, sînt întruchiparea răului total”, a subliniat analistul și publicistul.


El a menționat că acest lucru se manifestă în mod clar sau ascuns în comportament, în discursuri, în absența unei viziuni și ideologii clare atît a stîngii, cît și a celei drepte.

„Unii încearcă să „mestece” rămășițele marxismului, sovietismului, bolșevismului, agățîndu-se de simbolurile sovietice deja putrede și învechite. Așa-numita sovietolatria este adevărata lor religie. Alții se agață de simbolurile României interbelice și încearcă să întoarcă ceasul înapoi pentru a se trezi într-o bună zi într-o Basarabie înainte de război. Și acest lucru se numește un conflict orizontal între părți ale societății, care este foarte bine gestionat de sus, astfel încît cetățenii să nu-și poată ridica ochii către adevărații noștri dușmani, către elitele globale care cîștigă de pe urma unor astfel de conflicte interne regionale. De aceea îmi pare foarte rău că actualele elite nu înțeleg acest lucru. Nici eu nu eram mai înțelept cu 15-20 de ani în urmă, dar încerc să înțeleg mai profund ceea ce pînă acum îmi era de neînțeles. Întrucît actuala generație a politicienilor este încrezătoare și crede cu tărie în infailibilitatea lor, fiind convinși că știu totul, apoi ieșirea din acest tip de capcane și labirinturi psihologice, istorice, culturale, lingvistice se dovedește a fi o misiune inaccesibilă pentru ei”, a conchis Iurie Roșca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?