Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

"Soluția conflictului de pe Nistru ar trebui să fie reintegrarea Moldovei". Declarație

18 noi. 2021,, 10:45   Politică
10409 6

Conflictul transnistrean și modalitățile de soluționare a acestuia a devenit unul dintre subiectele principale al interviului șefului Ministerului Afacerilor Externe, Nicu Popescu, pentru postul de radio Эхо Москвы. Interviul a avut loc în urma vizitei sale în Rusia pe 16 și 17 noiembrie.

"Sîntem un stat neutru, dar neutralitatea noastră înseamnă, de asemenea, că trupele străine nu ar trebui să fie prezente pe teritoriul nostru. În acest caz, trupele ruse. Întotdeauna afirmăm acest lucru în mod principial. Dar vedem progrese în soluționarea acestei probleme printr-un dialog reciproc respectuos, prin diplomație", a spus șeful diplomației moldovenești. El a subliniat că această problemă a fost discutată la întîlnirea sa cu Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.

"Dar, pe lîngă grupul operativ al trupelor ruse, acolo există un contingent de menținere a păcii. Acest contingent de menținere a păcii are o bază legală și există interacțiune acolo și, desigur, noi dorim și sperăm să vedem o soluționare a conflictului în așa fel, încît Moldova să fie reintegrată".

La întrebarea jurnalistului Alexei Venediktov, "Deci sînteți un susținător al retragerii contingentului limitat?", Nicu Popescu a răspuns: "Desigur".

În ceea ce privește prezența pacificatorilor ruși în zonă, ministrul moldovean a fost de acord că situația de acolo este calmă: "Nu au fost împușcături de foarte mult timp. De fapt, din 1992, aceasta este o zonă foarte liniștită. Pornim de la faptul că, în principiu, nu este nevoie de niciun fel de armată consolidată, de o prezență militară sporită. Deoarece situația este calmă. Dar, desigur, noi dorim să ne îndreptăm în direcția reintegrării. Reintegrarea înseamnă desigur că nu ar trebui să existe trupe străine pe teritoriul nostru. Și vă reamintesc că sîntem un stat neutru. Vrem să transformăm această neutralitate în realitate. Ca pe teritoriul țării noastre să nu existe trupe străine. Aceasta este o dorință normală a tuturor statelor".

El a vorbit și despre modul în care este rezolvă problema cetățeniei în regiunea transnistreană. "Majoritatea absolută a populației din regiunea transnistreană are pașapoarte moldovenești. Dar au și carduri interne - ceea ce în Rusia se numește pașaport intern. Concetățenii noștri din Transnistria călătoresc în UE fără vize cu pașapoarte moldovenești. În Ucraina, în Rusia. Adică este un pașaport foarte atractiv", a spus șeful Ministerului Afacerilor Externe.


Popescu a adăugat că același nivel al interacțiunii există nu numai în domeniul pașaportului și al cetățeniei, ci și în domeniul comerțului. Pentru că, potrivit lui, majoritatea exporturilor din regiunea transnistreană merg în UE, iar întreprinderile transnistrene exportă în UE în baza zonei de Liber Schimb între Moldova și UE. "Adică, abordarea noastră față de Transnistria este ca să-i implicăm economic în restul statului moldovenesc, prin eliberarea pașapoartelor. Aceștia sînt concetățenii noștri, iar noi vrem ca ei să se simtă cetățeni de-ai noștri. Voi adăuga că Moldova a primit o mulțime de vaccinuri prin platforma COVAX, precum și din Federația Rusă. Și din România. Și noi cu siguranță împărțim cu concetățenii noștri din regiunea transnistreană cam același procent de vaccinuri pe care le primim. Și de aceea în acest sens noi încercăm să fim cît mai deschiși", a spus Popescu.

Versiunea completă a interviului o puteți găsi aici

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?