Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Hotărîrea Curții Constituționale, motiv de discuții între deputați

5 mar. 2021,, 09:30   Politică
3053 0

Decizia Curții Constituționale privind atribuțiile unui guvern demisionar a împărțit deputații în tabere.

În timp ce unii spun că această hotărîre nu aduce nicio soluție crizei politice în care se află Republica Moldova, alții spun că decizia Curții a venit cu precizări importante care oferă funcționalitate Executivului interimar prin intermediul secretarilor de stat, notează IPN.

În răspunsul său la sesizarea Președinției, Curtea Constituțională a menționat că într-un guvern în demisie nu poate fi modificată componența miniștrilor, însă pot fi efectuate remanieri de cadre în privința secretarilor de stat sau a șefilor de agenții guvernamentale.

„S-a spus că atît timp cît s-au dat niște soluții în 2013, Curtea menține acele soluții. Pe partea ce vizează tratatele internaționale, Curtea a spus că este o chestiune de interpretare a legii, iar Curtea nu interpretează legi, ci doar Constituția. În acest sens, răspunsul este în ograda Parlamentului. Am luat act de decizia respectivă și mergem înainte”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Socialiștii spun că prin decizia de joi a Curții, juriștii instituției prezidențiale au mai primit o lovitură. Potrivit lor, se întîmplă, după ce, anterior, Curtea a declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva și după ce decretul de numire repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru a fost declarat neconstituțional.


„Dna Stamate a primit o lecție juridică bună azi (joi, 4 martie – n.r.) de la judecătorii Curții, aproape toate argumentele președinției au fost respinse. Dacă vreți să schimbați miniștrii, veniți cu o echipă guvernamentală și cu un program bun și convingeți Parlamentul. Curtea a menționat că Guvernul poate suplini funcții de nivelul doi, secretarii de stat, astfel ca pe perioada crizei Guvernul să fie funcțional”, a spus Vlad Batrîncea.

Președintele Pro Moldova Andrian Candu a menționat că decizia Curții nu soluționează criza politică, iar depășirea impasului politic ar fi posibil doar prin dialog între fracțiunile parlamentare și șeful statului.

„Această decizie nu aduce nicio soluție la criza politcă, ea doar face unele precizări. La moment, nu există un conflict între Președinție și Parlament, este un conflict între instituția prezidențială și Constituție. Președintele trebuie să respecte Constituția și să inițieze consultările parlamentare”, a spus Andrian Candu.

Nici deputații Platformei DA nu consideră că decizia Curții ajută la soluționarea crizei, menționînd că în prezent țara are nevoie de un Guvern plenipotențiar.

„Un Guvern care să se ocupe de problemele stringente cu care se confruntă cetățenii. Noi trebuie să ajungem la discuții, într-o republică parlamentară soluția este în Parlament. Președintele este un arbitru, el trebuie doar să vină și să vadă care este starea de spirit în Parlament, dar soluția finală vine din Parlament ”, a spus deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

Potrivit unei decizii recente a Curții Constituționale, președintele țării este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea identificării unui consens astfel încît să fie desemnat un candidat la funcția de prim-ministru. Deocamdată astfel de consultări nu au avut loc, iar șeful statului poartă discuții cu reprezentanții societății civile privind modalitățile de depășire a crizei politice în care se află Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?