X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Discursul integral al Maiei Sandu la Summitul Democrației: „Stabilitatea noastră este în „interesul” dumneavoastră”

30 mar. 2023,, 08:15   Politică
3177 0

Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la „Summit-ul pentru Democrație”, găzduit de președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Maia Sandu a declarat că democrația Republicii Moldova este amenințată de atacurile hibride, dar a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău nu vor permite ca situația din țara noastră să fie destabilizată.

Urmăriți aici discursul președintei Maia Sandu la ediția a doua a Summitului pentru Democrație 2023:

„Autoritățile Republicii Moldova lucrează cu sîrguință pentru a construi o națiune rezistentă și pentru a consolida sprijinul oamenilor pentru democrație, dar nu o putem face de unii singuri. Căutăm aliați din rîndul altor state democratice care să ne ajute să rămînem parte a lumii libere și să ne sprijine în parcursul nostru de aderare la UE. Acesta este singura cale de a proteja democrația Republicii Moldova.

Ne confruntăm cu provocări semnificative, dar sîntem hotărîți în angajamentul nostru de a le depăși.


Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eșec al democrației – o perioadă de politică coruptă. Dar noi am găsit o cale mai bună și am muncit din greu pentru a cîștiga încrederea alegătorilor. Am luptat pentru alegeri libere și corecte și pentru campanii finanțate prin donații transparente și legale.

Am introdus reforme care vizează eliminarea corupției din vamă, din sistemul bancar, din educație și din administrația publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupției din sectorul justiției. Știm că corupția instituțională și lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate.

Facem apel la aliații noștri democratici să ni se alăture în introducerea unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție. Sîntem mîndri să conducem, în acest An al Schimbării, Cohorta Summit-ului pentru Cooperare Internațională și Anticorupție, împreună cu Transparency International și Institutul de Guvernare din Basel, și să preluăm unii de la alții bunele practici de investigare mai eficientă a cazurilor de corupție la nivel înalt și de recuperare a activelor dobîndite ilicit.

La fel de important, trebuie să lucrăm împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea și propaganda. Ele amenință regimurile noastre democratice. Astăzi, într-un efort regional comun realizat de opt guverne, prim-ministrul țării noastre a expediat o scrisoare deschisă marilor companii de tehnologie, cerînd soluții mai bune pentru prevenirea răspîndirii narativelor false care ar putea destabiliza țările noastre.

Doamnelor și domnilor,

În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. Securitatea noastră și încrederea noastră că democrația poate livra rezultate și o va face trebuie să fie împărtășite și de dumneavoastră. Cu alte cuvinte, stabilitatea noastră este în „interesul” dumneavoastră.

Vă mulțumesc.”

La summit participă 120 de țări, organizații ale societății civile și companii din tehnologie la summit-ul său virtual dedicat democraţiei, acesta fiind al doilea eveniment de acest gen. Turcia și Ungaria, membre NATO, nu au fost invitate la discuții.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la primul, dar și miercuri seara, 29 martie, la panelul la nivel de lideri pentru democrația în soluționarea provocărilor globale.

La summitul democrațiilor, președintele Biden a invitat opt țări noi, care dau dovadă de voință să avanseze democrația. America este gazdă în acest an împreună cu alte țări – Olanda, Costa Rica, Coreea de Sud și Zambia, pentru a scoate în evidență importanța coalițiilor democratice.

4
0
0
1
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?