X 
Cutremure stiri: 502

Recean, de la tribuna ONU: Moldova nu mai este o „zonă gri”

27 sep. 21:21   Politică
5 ore in urma 1091 0

Prim-ministrul Dorin Recean a susținut în seara zilei de vineri, 27 septembrie, discursul de țară în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Oficialul a declarat că pacea, securitatea, prosperitatea și libertatea de a alege reprezintă, astăzi, agenda esențială a Republicii Moldova, informează moldpres.

„sîntem un partener de încredere pentru vecinii noștri, România și Ucraina, precum și pentru Uniunea Europeană. Am menținut pacea și securitatea în Moldova. Pacea nu este doar obiectivul nostru, este datoria noastră. Pacea rămîne angajamentul nostru principal”, a afirmat Dorin Recean.

Șeful Guvernului a declarat de la tribuna ONU că „destinul Republicii Moldova aparține moldovenilor, nu puterilor din exterior”, iar „astăzi, poporul nostru este mai aproape ca niciodată de îndeplinirea acestor aspirații”. „sîntem plini de speranță și hotărîre în parcursul nostru european. Poporul Republicii Moldova alege libertatea. Alegem Europa”, a menționat oficialul.


Potrivit premierului, „Moldova nu mai este o „zonă gri”, o întreprindere profitabilă de spălare a banilor pentru oligarhi necinstiți și puteri străine, care au jefuit statul și poporul.”

Oficialul s-a referit și la conflictul transnistrean, menționînd că „Moldova este angajată într-o soluționare justă și pașnică a acestuia, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării”. În acest context, șeful Executivului de la Chișinău a afirmat că „trupele ruse staționate ilegal trebuie retrase”.

Dorin Recean a mai menționat că independența noastră energetică este acum o realitate, iar energia nu mai poate fi folosită pentru șantaj și obținerea de concesii geopolitice. „Reziliența nu înseamnă doar securitate. Este vorba despre instituțiile noastre - mai puternice, astăzi, ca oricînd, datorită sprijinului partenerilor noștri”, a spus premierul.

Возможно, это изображение текст

La finalul discursului, premierul a avut un mesaj în limba de stat pentru conaționalii din toată lumea. „Dragi moldoveni, de acasă și de pretutindeni, acum este momentul să ne unim efortul, să fim consolidați și să aducem Republica Moldova acolo unde este locul - în marea familie europeană, unde pacea și prosperitatea sînt asigurate”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean întreprinde vineri, 27 septembrie, o vizită în Statele Unite ale Americii, la New York. Premierul conduce delegația Republicii Moldova la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care se desfășoară în perioada 24-30 septembrie 2024.

Programul premierului la New York include întrevederi de nivel înalt cu omologi și conducerea ONU. Pe finalul vizitei, șeful Guvernului se va întîlni cu reprezentanți ai diasporei moldovenești în SUA.

Adunarea Generală a ONU reprezintă cel mai important for internațional, avînd ca temă principală „Unitate în diversitate pentru pace, dezvoltare durabilă și demnitate umană pentru toți, pretutindeni”.

2
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав