Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Reacția MAE al Rusiei la măsurile de blocare a Transnistriei din partea Kievului

2 sep. 2021,, 11:10   Politică
2745 4

Măsurile de blocadă aplicate de Kiev Transnistriei vor avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru, anulînd toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive.

Acest lucru a fost relatat în comentariul reprezentantului oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în legătură cu interzicerea accesului vehiculelor cu plăci de înmatriculare transnistrene pe teritoriul Ucrainei.

În acesta se arată că, începînd cu 1 septembrie curent Ucraina a închis accesul pe teritoriul țării pentru vehiculele transnistrene fără așa-numitele numere neutre, al căror număr real este de multe ori mai mic decît necesitățile celor 120 de mii de proprietari de mașini de pe malul stîng al Nistrului.

„Acest pas revoltător al Kievului afectează interesele tuturor locuitorilor din regiune, inclusiv a zecilor de mii de cetățeni ucraineni. Este necesar să se țină cont de faptul că măsurile de blocadă ale Kievului împotriva Transnistriei vor avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru, anulînd toate eforturile de restabilire a dinamicii sale pozitive. Astfel, Ucraina se va discredita complet în calitate de garant și mediator în activitatea Conferinței Permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, a declarat reprezentantul oficial al MAE al Rusiei Maria Zaharova.

Potrivit ei, se pare că lupta împotriva propriei populații și a cetățenilor ucraineni care locuiesc în teritoriile din apropiere devine un „brand” al politicii actualei guvernări a Ucrainei, adesea contrară propriilor interese, îndeplinind instrucțiunile curatorilor străini. După ce au blocat în mod inuman apa în Crimeea și au izolat Donbassul pe plan socio-economic, politicienii ucraineni au început să „sugrume” locuitorii Transnistriei.


„Îndemnăm Kievul să respecte cu strictețe angajamentele sale internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului, iar structurile internaționale, în primul rînd Uniunea Europeană, să ofere o evaluare adecvată a comportamentului discipolilor săi din Ucraina”, se arată în comentariul purtătorului de cuvînt al MAE al Rusiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?