X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Precizările Ministerului Justiției cu referire la modificările Legii privind accesul la informație

11 mai. 2022,, 11:30   Politică
2333 0

Modificările propuse la Legea privind accesul la informație sînt de ordin tehnic și au drept scop aducerea în concordanță a legii respective cu prevederile Codului administrativ.

Precizarea a fostă făcută de Ministerul Justiției într-o declarație de presă. Instituția precizează că în prezent, un șir de prevederi din Legea privind accesul la informație, întrucît sînt în conflict cu prevederile Codului administrativ, nu sînt aplicabile. Și asta pentru că în practica jurisprudențială instanțele de judecată dau prioritate normelor Codului administrativ în detrimentul celor conținute în Legea privind accesul la informație.

Ministerul mai menționează că nu urmărește prin modificările propuse o îngrădire a accesului la informație.

La începutul acestui an, Ministerul Justiției a constituit un grup de lucru interinstituțional, din care fac parte experți ai Uniunii Europene și reprezentanți ai organizațiilor reprezentative ale mass-media (Asociația Presei Independente, Freedom House), care lucrează la elaborarea unui proiect amplu de modificare a Legii privind accesul la informație, în corespundere cu prevederile Convenției Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale și alte standarde internaționale (Convenția de la Tromsø). Mai mult, revizuirea cadrului legal pentru asigurarea accesului la informația de interes public se regăsește atît în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, cît și în Planul de acțiuni al Ministerului Justiției pentru anul 2022.

Pentru a asigura accesul mass-media la informații și pentru a evita orice fel de interpretări eronate ale legislației, Ministerul Justiției consideră oportun ca ambele proiecte de legi să fie adoptate concomitent de către forul legislativ. Astfel, proiectul de lege privind ajustarea cadrului conex Codului administrativ va asigura exclusiv ralierea generică a Legii privind accesul la informație la procedurile consacrate în Codul administrativ, se arată în nota informativă.


Modificările Legii privind accesul la informație ar urma să stabilească mai detaliat regulile de acces la informația de interes public, inclusiv derogările de la prevederile Codului administrativ.

"Luate în ansamblu, prin modificările legislative nu ne propunem îngreunarea accesului mass-media la informații de interes public, ci dimpotrivă, simplificarea procedurii de obținere a informațiilor, în strictă conformitate cu prevederile Convenției de la Tromsø", conchide Ministerul Justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?