Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Necătînd la programul său încărcat, Putin a găsit timp pentru a efectua o vizită în Moldova

15 iun. 2021,, 22:37 (reactualizat 16 iun. 2021,, 09:20)   Politică
69918 7

În timp ce întreaga lume așteaptă cu nerăbdare întîlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden, care va avea loc astăzi, vă propunem să ne amintim cum liderul rus a venit pentru prima dată în Moldova - căci astăzi se împlinesc exact 21 de ani de la acea zi.

În prima jumătate a anului 2000, în Moldova s-a agravat criza politică - în 1999, guvernul s-a schimbat de două ori, în țară aveau loc întreruperi în masă de curent electric, iar în luna februarie a acelui an, toate rețelele electrice au fost vîndute către Union Fenosa. În același timp, se apropia de sfîrșit cadența lui Petru Lucinschi.

Realizînd că-i va fi greu să rămînă la putere, Lucinski a decis să încerce să joace cu "cartea de Est" și l-a invitat pe Vladimir Putin în Moldova, care, cu două luni și jumătate mai devreme, pe 26 martie, fusese ales oficial în funcția de președinte al Federației Ruse. Liderul rus, în ciuda multor probleme pe care trebuia să le rezolve la acea vreme, inclusiv războiul cecen, a găsit timp pentru a efectua o vizită importantă. Înainte de aceasta, el a vizitat Germania.


Putin a venit în Moldova direct de la Berlin, în seara zilei de 16 iunie 2000. A stat aici două zile. Scopul principal al vizitei a fost de a cerceta posibilitățile de soluționare a situației din Transnistria – cu respectarea, desigur, a intereselor geopolitice ale Rusiei. Ele erau atunci, în principiu, aceleași ca și acum - oprirea expansiunii neîngrădite a NATO.

El a spus la Chișinău că statalitatea este imposibilă fără a ține cont de interesele tuturor cetățenilor țării, inclusiv a celor din Transnistria, și a promis, de asemenea, să creeze o comisie specială în Rusia, care va elabora propuneri pentru rezolvarea problemei. Președintele acestei comisii a devenit fostul prim-ministru al FR, Evghenii Primakov.

Concomitent, s-a reușit negocierea reducerii prețurilor la gaze - înainte de aceasta, prețurile carburanților în Moldova erau printre cele mai mari din întregul spațiu post-sovietic.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?