Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

PSRM, despre obținerea de către R.Moldova a statului de țară candidat la aderare

24 iun. 2022,, 16:09   Politică
3217 0

PSRM privește sceptic obținerea de către R.Moldova a statului de țară-candidat la aderare la Uniunea Europeană.

Într-o declarație emisă ca urmare a deciziei Consiliului European din 23 iunie, PSRM afirmă că actuala guvernare trebuie să se focuseze pe soluționarea crizelor interne cu care se confruntă țara. Totodată, reprezentanții formațiunii spun că decizia a acordat R.Moldova statutul de țară candidat este mai curînd una geopolitică.

Statutul de candidat pentru aderare, nu este rezultatul unor reforme și eforturi sistematice de dezvoltare a țării. Este o decizie politică, luată într-un context geopolitic tensionat. Suntem siguri că liderii UE cunosc cît de mult a degradat democrația și viața în Republica Moldova, însă interesul geopolitic i-a împins spre această decizie de context.

Pornind de la faptul că s-a luat o decizie mai mult din calcule politice de moment, este condamnabilă euforia generală alimentată de liderii actualei guvernări, care redau acestui eveniment o conotație istorică, o mare reușită a guvernării și un mare merit al cetățenilor. Întîi de toate invităm cetățenii să fie vigilenți în fața acestei iluzii de aderare, măsluită în laboratoarele de propagandă ale actualei guvernări. Este știut de toată lumea, iar joi liderii europeni au evidențiat în mod special, că statutul de candidat nu înseamnă imediat aderarea la UE. Procesul poate dura ani de zile și poate nici să nu aibă finalitate, se arată într-o declarație a PSRM.

Portivit formațiunii, "integrarea în UE presupune cedarea unei părți a suveranității naționale".


"Considerăm că este antidemocratic să impui întregii societăți, o cale de dezvoltare, care nu se bucură de sprijinul unanim al poporului. Sondajele de opinie arată clar că la acest capitol societatea este divizată exact în două. Este un risc major să ignori punctul de vedere a jumătate din cetățenii țării", se mai arată în declarație.

11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?