Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Proiectul conceptului sistemului de vot prin internet „e-Votare” este gata

10 iun. 2022,, 10:45   Politică
3019 0

Proiectul conceptului sistemului de vot prin internet „e-Votare” este gata și a fost propus pentru consultări publice, anunță Comisia Electorală Centrală.

Potrivit documentul, votul se va desfășura în cîțiva pași simpli. Mai întîi, alegătorul va accesa platforma de vot, lucru care poate fi făcut din orice punct al globului.

Ulterior, se va autentifica cu utilizarea documentelor de identificare digitală disponibilă în sistemul guvernamental MPass.

Următorul pas este prezentarea opţiunilor de vot prin afișarea buletinului de vot similar cu cel tipărit pentru secțiile de vot, iar apoi alegătorul își va confirma opțiuenea de vot.

În document se mai menționeză că votul electronic are o serie de beneficii, precum: confortul alegătorului, rapiditatea și reducerea costurilor, garantarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din străinătate sau a celor aflați în imposibilitate de a veni la secția de votare și reducerea riscurilor de sănătate publică în contextul pandemiilor.


Președintele CEC, Angelica Caraman, a menționat că necesitatea dezvoltării unui sistem alternativ de vot prin internet, este determinată de progresul tehnologic înregistrat, dar și de realitățile provocate de pandemia COVID-19.

„Implementarea votului digital este un pas firesc la ceea ce deja s-a realizat, or noi avem elaborat și gestionăm Registrul de Stat al Alegătorilor, avem acel program de evidență a votării în ziua alegerilor, este un sistem fiabil privind marcarea prezenței la vot a alegătorilor. Avînd echipamentul necesar în fiecare secție, conexiune la internet și o comunicare permanentă prin intermediul acestui sistem, putem să spunem că avem o bună bază pregătită pentru a urma pașii de implementare a votării prin internet”.

Comisia Electorală Centrală își propune să implementeze votul prin internet după modelul estonian, Estonia devenind primul stat din lume care a organizat votarea electronică juridic recunoscută cu proiectul-pilot în alegerile municipale din Tallinn în octombrie 2005.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?