Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Declarații contradictorii de la MAEIE și Președinție privind vizita lui Kozak la Chișinău

11 aug. 2021,, 13:35   Politică
3361 0

Vizita şefului-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, la Chişinău este învăluită de mister. Nici ora sosirii şi nici agenda întrevederilor oficialului rus încă nu au fost făcute publice.

Mai mult, nu este clar la invitaţia cui vine Kozak în ţara noastră.

Deşi presa rusă a scris că Dmitri Kozak vine la Chișinău după ce ar fi convenit acest lucru cu Maia Sandu, purtătoarea de cuvînt a Preşedinţiei, Sorina Ştefîrţă, ne-a declarat că oficialul rus a fost invitat de Ministerul de Externe.

Ministerul de Externe de la Chişinău a confirmat că invitaţia lui Kozak a venit din partea Republicii Moldova printr-o coordonare pe interior a instituţiilor de stat.

Purtătorul de cuvînt al MAEIE, Daniel Vodă, a refuzat să ne spună ce instituţie a iniţiat această invitaţie.


Amintim că preşedintele Maia Sandu a anunţat într-un briefing de presă că miercuri, 11 august, îl va primi la Preşedinţie pe Dmitrii Kozak.

Maia Sandu a precizat că la întrevederea cu oficialul rus vor mai participa ministrul de Externe Nicu Popescu şi vicepremierul pentru Reintegrare Vladislav Kulminski.

Autorităţile noastre nu au făcut publice subiectele discutate în cadrul întrevederii. Am contactat Ambasada Federaţiei Ruse pentru detalii despre vizita lui Kozak, iar reprezentanţii misiunii diplomatice ne-au solicitat o scrisoare oficială, la care aşteptăm răspuns.

Preşedinţia a anunţat că nu vor fi făcute declaraţii după întîlnirea cu oficialul rus, aşa cum se procedează de obicei. Instituţia a menţionat că va emite doar un comunicat de presă.

Asociația Promo-LEX crede că un aspect prioritar al discuţiilor este problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Organizaţia non-guvernamentală solicită autorităţilor să discute despre situația celor 8 școli cu predare în limba romînă din stînga Nistrului, aflate sub jurisdicția autorităților constituționale.

Totodată, asociaţia cere eliberarea imediată a mai multor deținuți politici din regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?