Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Președintele: Guvernul este obligat să aloce bani pentru organizarea alegerilor

30 apr. 2021,, 09:44   Politică
3410 11

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că Executivul este obligat să aloce bani pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, chiar dacă fonduri în acest sens nu au fost prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021.

Șeful statului spune că 11 iulie, este cea mai potrivită dată pentru organizarea scrutinului, întrucît sînt întrunite condițiile legale de organizare a alegerilor, în plus această data oferă posibilitatea depășirii cît mai rapide a crizei politice în care ne aflăm.

Președintele Maia Sandu spune că data de 11 iulie este cea mai potrivită perioadă pentru organizarea scrutinului din punct de vedere al situației epidemiologice. Potrivit prognozelor specialiștilor, perioada estivală este una în care numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este în scădere.

„Am pornit și de la perioada legală de care este nevoie pentru pregătirea alegerilor, am ținut cont de termenul limită de care are nevoie CEC ca să pregătească scrutinul, dar în același timp mi-am dorit să punem punct cît mai repede acestei situații de haos, cînd nu avem un Guvern cu mandat deplin, cînd nu avem o majoritate parlamentară care să sprijine acest Guvern și asta a fost perioada cea mai potrivită, din punctul meu de vedere. Cu cît mai repede avem alegerile, cu atît mai repede putem să contăm pe o majoritate stabilă”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Mai mult, președintele spune că discuțiile în jurul subiectului banilor necesari pentru alegeri sînt inutile, iar Guvernul în exercițiu are obligația să identifice fonduri pentru acest exercițiu electoral. Comisia Electorală Centrală urmează să prezinte Executivului suma definitivă necesară pentru buna desfășurare a alegerilor.


„Nu există o asemenea situație cînd sînt întrunite toate condițiile pentru alegeri, se semnează decretul pentru organizarea scrutinului și să nu se găsească bani. Este obligatoriu pentru Guvern să aloce aceste resurse. CEC va stabili suma exactă necesară organizării alegerilor, cifra de 120 de milioane de lei nu este una bătută în cuie, și această sumă va fi comunicată Guvernului” a spus Maia Sandu.

Potrivit decretului prezidențial, alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate la data de 11 iulie. Semnarea decretului a devenit posibilă după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională starea de urgență instituită la nivel național pînă la data de 30 mai, ceea ce permite dizolvarea actualului Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?