Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Conferință de presă susținută de Nicu Popescu (LIVE TEXT)

30 noi. 2021,, 14:00   Politică
2663 0

14:08 // Cum calificați ceea ce se întîmplă la granița ucraineană?

Popescu: Sîntem foarte îngrijorați de toate tensiunile din regiune. Toate acestea crează incertitudini, crează semnale negative pentru investitori, pentru cetățeni. Pe partea noastră este responsabilitatea noastră este să fim gata de orice evoluție pe mai multe parte, noi urmărim foarte atent toate aceste situații, suntem prudenți, sîntem alerți dar din nou mai vreau să subliniez că totuși sîntem mai feriți geografic de toate aceste focare, continuăm să monintorizăm, dar în plan diplomatic întreprindem acțiuni care ar asigura un mediu calm.

14:00 // Cum priviți activitatea OSCE cu regiunea transnistreană?

Popescu: OSCE are un rol foarte important în procesul de reglementarea transistreană și este o instituție care ne ajută să mențimen această stabilitate relativă în jurul țării noastre. Mandatul din cîte știu expiră în vara lui 2022. Chiar mîine merg la reuniunea miniștrilor de externe a OSCE în care sper să avem o declarație comună în cazul RM. Țara noastră poate doar să își promoveze interesul ferm, clar, respectuos în raport cu toți partenerii noștri externi, noi numim ambasadori în alte țări, ambasadori care ne covind nouă, de aceea noi reieșim din același deziterat nu contează cine este interlocutorul nostru, dar noi trebuie să fim în stare ca țară, ca serviciu diplomatic să putem să promovăm interesele noastre indiferent cine este interlocutorul.

13:55 //Ați stabilit numărul moldovenilor care se află în Africa


Popescu: Monitorizăm foarte atent situația. Nu am avut adresări din partea unor cetățeni ai RM care se află în aceste țări din Africa și care ar fi evacuați. Avem stabilite mecanisme cu alte state pentru a ajuta cetățenii care ar putea veni cu aceste solicitări. Numărul moldovenilor din Africa niciodată nu îl știm cu siguranță, noi putem doar estima, aceste estimări sînt destul de relative în cazul statelor în care sînt mulți cetățeni.

13:45 //RM va putea depozita gaze naturale și peste Prut

Poepescu: Pentru a stoca anumite cantități de gaze trebuie să le ai. Este vorba de zeci de acțiuni care trebuie întreprinse. O acțiune ar fi stocarea gazelor în perioada caldă a anului, cînd ele sînt mai ieftine. Trebuie să ai o anumite flexibilitate privind sursele de gaze. La București am discutat întreg spectrul ce ține de securitatea energetică a RM. La această etapă în România depozitele sînt pline în proporție de 75%, teoretic există capacități să fie făcute în orice moment. Teoretic RM poate deja depozita anumite volume de gaze în depozitele din RM, dar întrebarea este dacă pe viitor mai este nevoie de a construi anumite depozite suplimentare. La modul practic, nu a fost doar o declarație a fost o expresi că noi lucrăm, dar decizia privind locația în care noi vom stoca aceste gaze, această decizie se va lua mai tîrziu în momentul în care vom putea stoca aceste gaze, în primăvară - vară dar deja decizia conretă unde, ce, cînd și cît nu ține de MAEIE. Aceste acțiuni sînt incluse în foaia de parcurs care a fost semnată la București.

13:35 // Declarațiile lui Bolton privind reglementarea transistreană

Popescu: Aici poziția RM rămîne neschimbată, singura soluție pentru reglemtarea acestui conflict este dialogul, negocierile și metodile pașnice de interacțiune cu conaționalii, cu autoritățile de la Tiraspol cu contribuția mediatorilor. Soluția acestui conflict este doar pe metode pașnince.

13:32 // Cooperarea RM cu UE

Popescu: Noi lucrăm pe două paliere, una este parteneriatul estic, prin care noi reconfirmăm atașamentul UE, finanțările UE. Toate aceste lucruri noi le promovăm, în același timp, paralel RM are ambiții mai mare în cazul altor state. Noi ne dorim mult mai mult de la relația noastră cu UE, de aceea ne dorim să obținem aceste lucruri fără de a lega aceste lucruri cu summitul Parteneriatului estic. Ne dorim să dezvoltăm un dialog în domeniul energetic, modernizării infrastructurii RM ș.a.

13:30 // Numirea unui ambasador al RM în Federația Rusă

Popescu: Numirea ambasadorului durează aproximativ 3 luni. Pentru început este găsit candidatul, după se face o solicitare. În cazul numirii ambasadorilor în Moscova, Kiev sîntem în mijlocul acestui proces. Candidații sînt, dar sîntem în proces.

13:27 // Cum decurg pregătirile pentru vizita Maiei Sandu la Moscova?

Popescu: La această etapă, în relația RM cu Federația Rusă ține de alte subiecte. Există acest dialog continuu pe livrările de gaz, dar contractul este dar se mai fac schimb de păreri pe acest subiect. Avem o comunicare cu FR și pe alte subiecte. Înțelegerea noastră cu partea rusă este că la o etapă ulterioară vom discuta și despre o eventuală întîlnire la nivel înalt. La ceastă etapă nu discutăm o astfel de întrevedere, dar există o disponibilitate în acest sens.

13:25 // Propietățile RM pe teritoriul Ucrainei

Nicu Popescu: Încercăm să găsim o soluție per ansamblu, dar dialogul este complicat din cauza funcționării complicate a instituțiilor atît din RM, cît și din Ucraina.

13:18 // Problema rîului Nistru

Nicu Popescu: Este un subiect prioritar pe agenda noastră. Ve-ți vedea că la declarația comună pe care am emis-o împreună cu UE, situația din jurul rîului Nistru este menționată. Este un subiect care îl discută atît cu UE cît și cu Ucraina. Actualmente pregătim o adresare comună cu Ucraina, pentru ca UE să ne ofere o analiză a impactului hidrocentralei de pe Nistru.

Speranța mea este că vom ajunge de comun acord cu partea Ucraineană în următoarele săptămîni și din momentul în care vom trimite această solicitare la UE vrem să instituționalizăm acest subiect pe marginea ecologiei rîului Nistru.

Cel puțin în dialogul pe care îl am cu colegii noștri dela Kiev ei și-ar dori să găsim o soluție, dar speranța mea este că în cîteva săptămîni o să vă pot da mai multe informații pe acest subiect.

13:13 // Nicu Popescu: Procesul de eliberare a plăcuțelor neutre decurge în mod normal, dar nu ne ciocnim de o situație de criză în acest subiect.

Plăcuțele neutre este o măsură agreată în 2017 de comun acord de Tiraspol, Chișinău și actorii relevanți în reglementarea conflictului transnistrean.

13:12 // Cum acest dialog calm și pragmatic va ajutat în criza gazelor? Dacă vă asumați vreo responsabilitate pentru acest incident regretabil?

Nicu Popescu: Întradevăr au avut loc schimburi de replici în octombrie și noiembrie, dar răspunsul este că RM continuă să primească gaz în baza contractului existent la prețul agreat.

13:10 // Nicu Popescu: Ne dorim ca diplomația să aducă beneficii concrete cetățenilor și prin această prizmă venim cu mai multe inițiative. Încercăm să liberalizăm roumingul cu mai multe țări UE și vecine.

Am investit foarte mult efort pentru recunoașterea certificatelor COVID-19.

Avem mai multe proiecte de dezvoltare și digitalizarea a serviciilor consulare.

Perioada imediat următoare, voi avea mai multe vizite.

13:01 // Nicu Popescu: Toți partenerii noștri trec prin situații de criză acută și RM trece prin mai multe situații complicate, dar ea rămîne mai calmă decît alte state.

O primă prioritate este integrarea UE, este o prioritate strategică. În ultima lună am reușit să deblocăm și să diversifică cooperarea cu UE.

Știți bine că avem un dialog destul de intens cu România, avem proiecte foarte ambițioase.

Avem un dialog pozotiv și dinamic cu Ucraina. Lucrăm pentru a identifica soluții inclusiv pe subiectul rîului Nistru.

Avem un dialog calm, pragmatic cu Federația Rusă și vrem să ne dezvoltăm prin această prizmă.

Relația noastră și cu alți parteneri cu statele UE, cu SUA.

Conferință de presă susținută de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?