X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Conferință de presă susținută de Maia Sandu și Emmanuel Macron (LIVE TEXT)

15 iun. 2022,, 17:30   Politică
4257 0

17:35 // Sandu: Referitor la aderare, sîntem realiști - sînt procese pe care trebuie să le realizăm, să reușim să construim instituții puternice, să asigurăm durabilitatea proceselor democratice. Evident că dacă am avea parte de circumstanțe externe benefice, asta ar grăbi procesul, dar războiul din Ucraina complică acest lucru.

17:30 // Macron: Dorim să transmitem un mesaj pozitiv și clar, doresc să construim o situație de consens, nu trebuie să disociem Moldova și Ucraina în perspectivele pe care le oferim.

17:22 // Emmanuel Macron: Am de transmis trei mesaje principale din partea Franței către Moldova: unul de prietenie și admirație, un mesaj de susținere pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R.Moldova, precum și un mesaj de solidaritate, pentru că nu sînteți singuri în fața acestei crize, puteți conta pe susținerea Franței și a UE.

17:17 // Emmanuel Macron: Țin să declar admirația Franței față de elanul de solidaritate și generozitate de care a dat dovadă poporul R.Moldova față de valul de refugiați ucraineni. (...) Războiul trebuie oprit.

Macron: Cele 40 de milioane de euro de care veți beneficia va duce la dublarea bugetului militar al țării dvs. Trebuie să ajutăm țările care suferă de efectele acestui război, iar Moldova este în linia întîi.


17:15 // Emmanuel Macron: Miza a ceea ce se întîmplă în Ucraina reprezintă o instabilitate asupra regiunii noastre. Următoarele luni vor constitui o provocare în sine.

17:13 // Emmanuel Macron: Prezența mea astăzi alături de dumneavoastră se înscrie într-un context dublu: este vorba de război, sînteți în situația unei țări vecine Ucrainei care suferă de război.

17:10 // Sandu: Pentru noi aderarea la UE este opțiunea strategică de a rămîne parte a lumii libere. Sperăm că cererea noastră va fi sprijinită de statele membre ale UE la Summitul de la Bruxelles. Contăm, dle președinte, și pe susținerea Franței pentru obținerea statutului de țară candidată.

17:08 // Sandu: Avem o cooperare foarte bună cu Uniunea Europeană. Economia noastră este tot mai interconectată cu cea europeană.

17:01 // Maia Sandu: Apreciez decizia dvs. de a vizita R.Moldova. Este prima vizită în țara noastră a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. Relațiile dintre țările noastre au devenit mult mai dinamice în ultimul an, vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră în consolidarea acesteia.

Sandu: Astăzi la Chișinău urmează a fi semnate trei acorduri importante.

Sandu: Franța este pentru noi și un important partener economic, în țara noastră activează circa 200 de companii franceze. Încurajăm inițiativele companiilor franceze de a investi în domeniul energiei regenerabile din R.Moldova.

Sandu: Mulțumim Franței pentru ajutorul umanitar oferit pentru a ne ajuta să gestionăm criza refugiaților ucraineni.

Conferință de presă susținută de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?