Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Președintele Comisiei Europene și al Comisiei de la Veneția au comentat situația politică de la Chișinău

24 apr. 2021,, 09:17   Politică
2853 7

Soluțiile pentru depășirea diferendelor politice trebuie identificate în cadrul Constituției R. Moldova.

Este mesajul președintei Comisiei Europene, după votul de vineri din Parlament, cînd majoritatea legislativ PSRM – Șor a revocat-o din funcție pe Domnica Manole și a numit un magistrat nou la Curtea Constituțională, decizii suspendate ulterior de Înalta Curte.

Ursula von der Leyen menționează că sprijină eforturile Maiei Sandu de a face reforme și de a asigura respectarea statului de drept.

Și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a declarat extrem de îngrijorat de situație și sugerează instituțiilor statului de la noi să urmeze calea dialogului.

„Declarația Parlamentului, precum că nu recunoaște decizia Curții Constituționale din 15 aprile 2021 și votul de neîncredere acordat celor trei judecători ai Înaltei Curți sînt foarte îngrijorătoare”, se menționează în mesajul lui Gianni Buquicchio.


„Comisia de la Veneția a afirmat în nenumărate rînduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu „desconsiderarea” Constituției . Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale, ca și „gardian al Constituției”, chiar dacă nu sînt mulțumiți de o decizie a Înaltei Curți sau sînt de părere că a comis o greșeală”, susține președintele Comisiei de la Veneția.

Buquicchio subliniază că Constituția Republicii Moldova nu presupune acordarea unui vot de neîncredere magistraților CC, iar acest vot este în contradicție nu doar cu art. 137 din Constituția R. Moldova, ci și cu standardele europene privind justiția constituțională. Cît despre decizia Parlamentului de a-ș revocat propria hotărîre din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită președintă a Curții Constituționale, Gianni Buquicchio spune că „nu are nicio bază în Constituție”.

„O decizie a Curții Constituționale care nemulțumete puterea legislativă sau cea executivă nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară”, susține președintele Comisiei de la Veneția.

Gianni Buquicchio i-a îndemnat pe deputați să nu ignore faptul că „independența judiciară este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de statul de drept”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?