Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce nu este posibilă autodizolvarea actualului parlament

31 dec. 2020,, 10:45   Politică
4934 4

Autodizolvarea actualului parlament al Moldovei este imposibilă din mai multe motive.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de pe rețelele sociale de expertul independent, ex-vicepremier, ex-ministrul Economiei Moldovei, Alexandru Muravschi, comentînd știrea despre faptul că deputații PAS intenționează să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la autodizolvarea parlamentului, relatează Noi.md.

În acest sens, el a adus extrase din hotărîrea CC nr.31 din 10 noiembrie 1997.

În partea explicativă, CC indică direct că "AUTODIZOLVAREA Parlamentului înainte de expirarea mandatului NU este POSIBILĂ, cu excepția cazurilor, cînd fiecare deputat sau candidat la funcția de deputat de pe lista partidelor sau blocurilor electorale, care au participat la alegeri, depune personal cererea de demisie, ceea ce de fapt ar fi dus la o lipsă de cvorumul necesar pentru adoptarea legilor".

Iar în partea decizională a CC se indică faptul că " 2. Dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condiţiile prevăzute la art. 85 din Constituţia Republicii Moldova".


"Aici trebuie luate în considerare încă două lucruri.
Primul: cererea de demisie menționată în Hotărîrea CC trebuie să o prezinte nu numai TOȚI actualii deputați, dar și toți candidații incluși în listele partidelor parlamentare și a TUTUROR celorlalte partide, care au participat la alegeri și nu au trecut în parlament". Așadar, această idee, pe care a început să o promoveze M. Popșoi confirmă încă o dată analfabetismul său total ca vicepreședinte, și pur și simplu ca deputat.
Al doilea: această hotărâre a CC a fost adoptată în 1997, cînd toți deputații erau aleși pe liste de partid. Actualul parlament este diferit. Aici jumătate din deputați au fost aleși pe circumscripții uninominale. De aceea, dacă acești deputați vor scrie cereri de demisie, CEC este OBLIGAT să anunțe în aceste circumscripții noi alegeri. Dar asta nu înseamnă dizolvarea Parlamentului", a scris Alexandru Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?