X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Nicu Popescu, detalii despre Summit-ul Comunității Politice Europene de la Chișinău

2 feb. 2023,, 21:10   Politică
2082 0

Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE) ce își va ține pentru prima dată lucrările la Chișinău va reuni 47 de lideri. Autoritățile au identificat și locația desfășurării acestui eveniment de importanță europeană, dar deocamdată nu vor da publicității, declară ministrul de externe Nicu Popescu, transmite deschide.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că majoritatea absolută a liderilor invitați la evenimentul politic de la Chișinău vor fi prezenți la reuniunea din R.Moldova. Popescu consideră că aceasta este o oportunitate pentru R.Moldova de a-și face prieteni și vizibilitate pe plan internațional.

„Summit-ul Comunității Politice Europene va fi cel mai important eveniment diplomatic desfășurat în R.Moldova în ultimii 30 de ani. Au fost invitați 47 de lideri de state, avem 12 confirmări, majoritatea absolută a liderilor vor veni. În anumite țări acest summit poate coincide cu perioade electorale. Se lucrează activ pe organizarea acestui summit. Am identificat locația, înainte de a anunța public trebuie să mai avem niște discuții. R.Moldova are nevoie de prieteni, vizibilitate. Anume prietenii și vizibilitatea ne vor ajuta să păstrăm pacea, parcursul european. E o ocazie ca acești lideri să vină în R.Moldova să se convingă de gradul de pregătire pentru integrare europeană și să ne sprijine”, a declarat Nicu Popescu la emisiunea „Punctul pe Azi”.

Propunerea de a organiza Summit-ul Comunității Politice Europene la Chișinău a fost făcută de Charles Michel, președintele Consiliului European, în timpul reuniunii de la Praga din octombrie 2022.

Reuniunea Comunității Politice Europene va avea loc pe data de 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.


La eveniment sînt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

CPE a fost concepută de președintele francez Emmanuel Macron ca un forum pentru toate țările europene, indiferent dacă sînt în UE sau nu.

3
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?