Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Analist politic: La ce să ne așteptăm de la politicienii moldoveni

26 mar. 2021,, 09:30   Politică
2368 7

Analistul politic Victor Juc afirmă că ceea ce s-a întîmplat joi, în Parlament, cînd nu s-a întrunit cvorumul, pentru a pune la vot confirmarea în funcție a echipei Grosu, indică clar ce clasă politică are Republica Moldova.

Și aici Juc specifică că asta îi privește nu doar pe cei care au absentat de la ședință, dar și pe cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate, care, chiar dacă era cvorum, nu erau pe deplin convinși de necesitatea de a vota pentru un guvern format din membrii acestui partid.

"Este o situație foarte neplăcută pentru Republica Moldova, care se află într-o criză multidimensională", a declarat Victor Juc, în cadrul unui interviu acordat studioului Sputnik Moldova.

Victor Juc spune că și în ceea ce va urma, clasa politică își va face jocul care constă din orgolii și poziții populiste.

"Eu consider că pe viitor noi trebuie să ne așteptăm în continuare la o confruntare a orgoliilor și la o confruntare a pozițiilor populiste, care vin absolut din partea tutor actorilor politici atît parlamentari, cît și extraparlamentari", a spus analistul politic.

El afirmă că, dacă politicienii noștri doresc alegeri parlamentare anticipate, ar fi corect să se înțeleagă într-un final: "Situația din Republica Moldova este un foarte complicată și, dacă se doresc alegeri anticipate, atunci ar trebuie să fie identificată o soluție ca acestea să se producă, deși sînt foarte multe semne de întrebare".


Juc spune că, în acest context politic și juridic, rolul determinant îi revine Curții Constituționale și președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

"Сurtea urmează să se pronunțe în două probleme. În prima deja a fost sesizarea Partidului Socialiștilor privind prima desemnare a doamnei Natalia Gavrilița. Eu nu sînt jurist și pot să-mi permit să spun că în cazul dat această sesizare este susceptibilă de neadmitere pentru că faptul juridic deja s-a consumat. Deci socialiștii au dreptul să se adreseze la Curtea Constituțională, dar, cel mai curînd, decizia Curții va fi de neadmisibilitate", a spus Juc.

Analistul spune că a doua chestiune în care curtea ar putea să fie solicitată va veni din partea președintelui țării, Maia Sandu.

"A doua chestiune în care se va pronunța Curtea ține de adresarea președintelui Republici Moldova cu privire la constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și de declanșare a alegerilor anticipate . Președintele trebuie să organizeze alte consultări cu fracțiunile parlamentare și aici se vor confrunta două opinii: pe de o parte noua majoritate formalizată, în susținerea candidaturii domnului Vladimir Golovatiuc, iar pe de altă parte solicitările altor actori de a se adresa la Curtea Constituțională pentru a constata prezența circumstanțelor de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate", a declarat Victor Juc, care este vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM.

Prim urmare, concluzionează politologul, Curtea Constituțională urmează să găsească soluțiile pentru ieșirea din această criză din cauză că forțele politice nu sînt antrenate într-un dialog sincer, pe cît este posibil, și nu pot identifica soluții palpabile pentru a tranșa această criză.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?