Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Motivul pentru care Ilan Șor a rămas fără cîteva mii de lei

1 sep. 2020,, 17:20   Politică
2532 0

Deputatul Ilan Șor nu primește salariu pentru funcția pe care o deține. Cel puțin asta se arată într-un răspuns oferit Portalului de Știri UNIMEDIA, de către Secretariatul Parlamentului, la o solicitare în acest sens.

În schimb, din martie – pînă în decebrie 2019, liderul Partidului Șor și-a primit banii pe cardul salarial. Astfel, „pentru anul 2019, deputat Ilan Șor i-au fost achitate plăți salariale și compensatorii în sumă totală de 82 939 lei”, se arată în răspunsul primit.

În schimb, începînd cu 01.01.2020, domnului deputat Ilan Șor i-au fost suspendate toate plățile salariale, indemnizațiile și plățile compensatorii. O decizie în acest sens de Biroul Permanent al Parlamentului (hotărîrea nr. 35 din 4 decembrie 2019), în care se spune că „se suspendă plățile salariale, a indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul care pe parcursul a cel puțin o lună consecutiv absentează nemotivat de la orice activitate parlamentară”.

De asemnea, în decizie mai scrie că achitarea drepturilor salariale, a indemnizațiilor și compensațiilor va fi reluată din data participării deputatului la ședința în plen, ședința comisiei permanente din care face parte sau, după caz, a încetării ori revocării arestului preventiv sau arestului la domiciliu.

Potrivit aceleiași hotărîri a Biroului permanent, în cazul în care un deputat nu poate veni la ședințe, din cauză că a fost arestat, după ce este scos de sub urmărire penală sau este achitat prin hotărîre judecătorească definitivă, acestuia i se compensează toate drepturile salariale, indemnizațiile și compensațiile, suspendate de drept.


Amintim că Procuratura municipiului Chişinău a efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie 2019, a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor. Potrivit materialelor, în lipsa unui acord al Curţii de Apel Cahul, instanţă care judecă cauza penală în privinţa acestuia şi în cadrul căreia faţă de inculpat a fost aplicată măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludînd controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova.

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, norma penală prevede amendă sau pînă la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, sau închisoare de pînă la 2 ani.

Amintim că la data de 26 iunie, procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe mai multe bunuri mobile, imobile, cote care aparțin lui Ilan Șor. Acțiunile de sechestru fac parte din dosarul fraudei bancare.

Ilan Shor a fost condamnat în prima instanță în vara anului 2017, la 7 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul fraudei bancare.

Mai mulți actori politici spun că Ilan Șor ar fi în Israel. Acesta din urmă a negat acest fapt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?