X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Plugaru: La noi, să ai vocație politică înseamnă să umbli cu minciuni, intrigi… (VIDEO)

17 mar. 2018,, 10:01   Politică
9331 2

Primul Parlament a avut o componență de cea mai înaltă calitate și a fost cel mai productiv din istoria țării, și-a exprimat convingerea fostul ministru al Securității Naționale Anatol Plugaru, în cadrul unui interviu pentru Noi.md.

Deputat și el în prima legislatură, Plugaru a mărturisit că nu i-a plăcut niciodată politica și nu a rîvnit funcții înalte, fără merite, așa cum, din păcate, se întîmplă astăzi, spune el.

„Am plecat din spațiul public cu un sentiment al datoriei împlinite, foarte liniștit. Am hotărît să mă retrag la un an după ce am plecat de la Securitate. Am mers la pensia militară avînd stagiul respectiv și am hotărît să nu mă mai bag în această politică. Este o mare mizerie. Cred ca în politică merg neîmpliniții, cei cărora nu le reușește altceva. Cu excepția cazurilor cînd țara are nevoie – atunci trebuie să mergi să ajuți, dar la noi să ai vocație politică înseamnă să umbli cu minciuni, intrigi…”, a relatat Anatol Plugaru.

Intervievatul își amintește că primul legislativ a fost cea mai reprezentativă expresie a poporului, întrucît toții deputații au ajuns la putere în urma unei bătălii electorale cinstite, în circumscripții uninominale. Cu toate astea, Plugaru are anumite regrete legate de activitatea primului Parlament, faptul că a cedat poate prea repede în fața obstacolelor.

„Una dintre greșelile noastre a fost naivitatea – sfînta naivitate a moldoveanului. Evident că am fost cea mai de calitate legislatură. Astăzi, în Parlament nu veți găsi niciun om de cultură și știință! La noi erau academicieni, doctori habilitați, șefi de întreprinderi, oameni cu o pregătire foarte serioasă. Eram diferiți, dar meseriași. Produsul nostru final este unul net superior tuturor altor legislaturi. O altă greșeală: marea majoritate, cînd a văzut că frînăm, și-au zis «haideți să le cedăm locul altora care poate sînt mai vrednici decît noi». Mare prostie!”, conchide acum Plugaru.


Modul în care au evoluat ulterior lucrurile în politică a făcut ca, treptat, politicienii de calibru să fie înlocuiți cu oameni incompetenți, oportuniști, afirmă Plugaru. „Astăzi ne dăm bine seama ce se întîmplă. A biruit majoritatea, iar la putere, treptat-treptat, au ajuns neîmpliniții, neisprăviții. Aici trebuie să ne gîndim și la partea noastră de vină, pentru că noi i-am plasat pe părți, ei acolo s-au unit și au lucrat împotriva acestui popor”, a adăugat el.

Ce crede Anatol Plugaru despre principalele amenințări la adresa securității statului, gradul de pregătire al SIS-ului la ora actuală, dar și despre frauda bancară aflați în materialul video atașat.

Anatol Plugaru a fost membru al Parlamentului Republicii Moldova în anii 1990, ministru al securității naționale între anii 1991-1992 și se numără printre cei 278 de semnatari ai Declarației de independență.

Alte materiale din cadrul rubricii: "Demnitari de stat. Ieri și Azi" - găsiți aici.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?