X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Platforma DA cere demisia lui Spînu

11 ian. 2022,, 13:34   Politică
2746 12

Platforma DA acuză guvernarea că a negociat contractul de livrare a gazelor cu Gazprom neprofisionist, netransparent, cu mare întîrziere și în detrimentul intereselor consumatorilor.

Declarația a fost făcută în contextul acutizării crizei energetice și riscului de crestere a tarifului. În acest sens, Platforma DA cere demiterea vicepremierului Spînu, precum și a conducerii Moldovagaz.

"Reprezentanții Guvernului Moldovei au demonstrat în cadrul negocierilor o neglijență crasă pe fundalul afilierii întreprinderii „Moldova Gaz” cu concernul rus „Gazprom", se arată într-o declarație a formațiunii.

Potrivit Platformei, argumentul că Moldova a negociat un preț mai mic decît cel de piață, nu este unul plauzibil, în condițiile în care țara noastră este cea mai săracă din Europa, iar tariful la gazele naturale a crescut vertiginos cu peste 120 %. "Totul pe fundalul unei inechități sociale, cînd populația și agenții economici din regiunea separatistă achită pentru gaz un tarif de 11 ori mai mic decît cetățenii R. Moldova".

Totodată, formațiunea politică menționează că condițiile achitării plății în avans și posibilitatea deconectării R. Moldova în 48 de ore de la livrarea gazelor în cazul neachitării la timp sînt absolut discriminatorii. Acestea nu ar fi trebuit să fie acceptate de partea moldovenească, atenționează membrii DA.


Reieșind din cele expuse, Platforma DA a cerut ca guvernarea să intreprindă urgent următoarele acțiuni:

1. Majorarea semnificativă a sumelor alocate pentru păturile social vulnerabile la plata facturilor
2. Demiterea viceprim-ministrului și asumarea responsabilității de negocieri a problemelor energetice cu Federația Rusă de către prim-ministru
3. Înaintarea unei solicitări către „Gazprom” privind demiterea actualei conducerii a „Moldova Gaz”
4. Renegocierea contractului actual cu „Gazprom” în vederea eliminării condițiilor discriminatorii
5. Elaborarea unui plan de alternativă a aprovizionării Moldovei cu gaze
6. Recurgerea imediată la implementarea pachetului energetic III prin lipsirea controlului „Moldova Gaz” asupra sistemului de transportare exclusivă a gazelor
7. Urgentarea auditului comprehensiv al întreprinderii „Moldova Gaz”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?