X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Platforma DA cere crearea Departamentului veteranilor

26 aug. 2021,, 10:39   Politică
2562 2

În ajunul împlinirii celor 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, Platforma DA îndeamnă noua guvernare să întreprindă acțiuni veritabile în beneficiul veteranilor și voluntarilor de război.

În cadrul unei conferințe de presă, ex deputații Chiril Moțpan și Stela Macari au făcut trimitere la cîteva inițiative lansate în acest sens de Platforma DA în legislativul precedent.

Printre proiectele de legi recomandate pentru continuitate se numără majorarea alocației lunare, pensia anticipată pentru veterani și voluntari, acordarea gratuită a poliței de asigurare medicală, indiferent de statutul ocupațional, și crearea Departamentului veteranilor. De asemenea, Platforma DA îndeamnă noua conducere să restabilească înlesnirile pentru veteranii Războiului pentru independență din 1992 de la Nistru, adoptate de primul Parlament, modificate, însă, în timp și, eventual, anulate.

„Veteranii de război au, pentru Republica Moldova, un rol similar cu primul Parlament, care a votat independența, iar veteranii de război au protejat-o,” a declarat ex-președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament, Chiril Moțpan. „Nu mai vrem ca politicienii să-și aducă aminte de veterani doar la ocazii festive […] Actuala guvernare trebuie să știe că veteranii și voluntarii de război și în prezent își rabdă cu stoicism sărăcia, problemele de sănătate, marginalizarea socială și urmările stresului post-traumatic la care au fost supuși.”

În ceea ce privește Departamentul veteranilor, Stela Macari a explicat că scopul acestuia ar fi „asigurarea implementării politicilor, monitorizarea și colaborarea cu asociațiile obștești ale veteranilor, astfel încît legea să fie aplicată echitabil pentru toate categoriile de veterani, să le protejeze drepturile și să ofere garanții sociale.” Platforma DA sugerează crearea acestei structuri în modul convenit cu veteranii și prin delegarea membrilor de către aceștia.


Ex Deputații Platformei DA au felicitat cetățenii cu ocazia împlinirii celor 30 de ani de independență, perioadă în care adesea „am simțit cum această libertate ne este confiscată.” Aceștia au subliniat, însă, faptul că episoadele rușinoase, cum au fost folosirea asociațiilor de veterani în scopuri politice meschine sau umilirea veteranilor în timpul protestelor din iulie 2020, sînt de domeniul trecutului.

Stela Macari declară că „astăzi, constatăm cu ușurare că aceste vremuri au rămas în trecut și avem toată încrederea că actuala guvernare, în sfîrșit, va întreprinde acțiuni definitorii, de durată, cu adevărat palpabile, pe măsura sacrificiilor aduse de cei, datorită cărora Republica Moldova și-a păstrat independența; să promoveze politici care să-i recunoască pe veterani drept o categorie aparte de cetățeni, ca o precondiție care le-ar permite acestora să aibă beneficiile meritate.”

Anterior, la inițiativa Stelei Macari, Platforma DA a reușit promovarea majorării alocației lunare pentru veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan de la 300 la 500 de lei. Alte proiecte de legi în beneficiul veteranilor și voluntarilor de război, elaborate de deputații Platformei DA în Legislatura a X-a, nu au întrunit numărul necesar de voturi. De asemenea, la 11 august curent, Platforma DA a cerut alocarea unei indemnizații unice de 2000 de lei pentru veteranii și voluntarii de război, în contextul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?