Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Platforma DA critică modificările operate la Legea privind sistemul public de pensii

26 noi. 2021,, 12:24   Politică
3258 1

Platforma DA consideră că aplicarea suplimentară la indexarea pensiei a coeficientului de creștere cu 50% a PIB-lui nu este cea mai reușită idee, întrucît foarte des produsul intern brut a Moldovei are creștere foarte modestă sau chiar scade semnificativ în anii de secetă.

Pentru majorarea constantă a veniturilor pensioanarilor ar fi corect și argumentat economic indexarea pensiilor să fie suplinită cu sumele fixe, raportate la creșterea anuală a salariului mediu pe țară, argumentează Platforma DA.

Totodată, Platforma DA propune că aceste sume fixe trebuie să fie platite doar la pensionari cu pensii mici (sub 4000 lei).

Formațiunea mai consideră că propunerea de a include în legislație pensia anticipată pentru stagiu lung este una salutabilă. Însă de această modificare vor putea beneficia un număr foarte redus de cetățeni, circa 4000 de persoane.

De asemenea, Platforma DA propune guvernării să nu se grăbească cu revenirea la majorarea vîrstei de pensie pentru anul viitor.


„Atragem atenția că speranța de viață în Moldova scade și pentru anul 2020 în medie este 69,8 ani, cu 1,1 ani mai mică în 2019, ceea ce semnifică un indiciu mult mai mic comparativ cu țările dezvoltate. Ca exemplu, în comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10, 4 ani mai mică”, afirmă vicepreședintele Platformei DA, Liviu Vovc.

Totodată, în perioada reformei de majorare a vîrstei de pensioane, numărul pensionarilor, în 4 ani, a scăzut nesemnificativ — de la 533 la 522 mii.

Astfel, este foarte posibil ca în condițiile unor reforme economice profunde, combaterii economiei tenebre, îmbunătățirii esențiale a climatului de afaceri, sporirii considerabile a investițiilor și creării locurilor de muncă, în R. Moldova să nu fie necesară majorarea vîrstei de pensie, mai argumentează reprezentanții partidului.

O altă obiecție exprimată de platforma DA se referă la modificările prin care se exclude perioada de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi și perioada de îngrijire al unui invalid de gradul I, al unui copil invalid sub vîrsta de 16 ani. Platforma DA consideră că statul trebuie să vină cu măsuri de susținere a acestor persoane, pentru că nu le poate fi lezat dreptul de a ieși anticipat la pensie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?