Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

"Plahotniuc niciodată nu va fi condamnat pentru fiecare crimă penală pe care a săvîrșit-o" - opinie

14 iul. 2022,, 12:15   Politică
3612 0

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a acumulat sume enorme de pe urma schemelor pe care le-a elaborat și de care s-a îngrijit să funcționeze, întrucît era conștient de faptul că puterea imensă pe care o deținea în RM este doar pentru o perioadă limitată de timp. În vremea în care schemele înfloreau, Plahotniuc ajunsese să comită „sute de crime penale pe zi”.

Totuși, acesta nu va putea fi condamnat pentru fiecare dintre ele, a explicat Valeriu Pașa, expert și activist WatchDog.md, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Pașa a menționat că Vladimir Plahotniuc era conștient de efemeritatea controlului său total asupra tuturor instituțiilor din Republica Moldova și, din acest raționament, s-a asigurat din timp prin înstrăinarea diferitor proprietăți. Totuși, nu înstrăinările i-au adus cei mai mulți bani.

„Dincolo de faptul că Plahotniuc s-a ținut cu dinții de putere, că a mers pe capete pentru a prelua întreaga putere, el înțelegea că este vremelnic în Republica Moldova. Tocmai de asta, a avut grijă să înstrăineze, cel puțin oficial, de pe firmele care sînt asociate cu el sau persoane care sînt nemijlocit asociate cu el, proprietățile pe care le-a agonisit pe parcurs, dar care nici pe aproape nu înseamnă bogăția cea mai mare pe care el a reușit să o fure. Asta este doar o parte”, a explicat activistul WatchDog.md.

Acesta a explicat care au fost sursele care îi aduceau lui Plahotniuc sume enorme și care vizau cu precădere instituțiile de stat și bugetul public. Totodată, Valeriu Pașa a amintit și despre obiceiul lui Plahotniuc de a-și schimba oamenii dintr-o funcție în alta și a „stoarce” totul din instituția în fruntea căruia se afla un complice de-al său.


„Banii mari el i-a făcut din tunurile mari, din controlul asupra întreprinderilor de stat, din achiziții din bugetul public. Amintiți-vă numai de faptul cum muta oamenii. Același Damașcan, de exemplu, pe care, pentru un timp, Plahotniuc l-a ținut în fruntea căii ferate, care a fost în acea perioadă stoarsă de tot ce s-a mai putut, pînă mai n-a ajuns să devină falimentară. Aduceți-vă aminte despre Moldtelecom care are, se zice, un fost director ce și-ar fi cumpărat o insulă, o insula!, pe undeva prin Grecia. De aici s-a fraudat foarte mult”, a clarificat expertul.

Potrivit expertului, vor continua să mai apară investigații prin care opinia publică va afla despre înstrăinarile lui Plahotniuc. Dar, totodată, mai înseamnă că oligarhul fugar nu va putea niciodată să fie condamnat pentru fiecare crimă în parte pe care a comis-o, deoarece pentru acest lucru ar fi nevoie de 2000 de procurori, un număr de 3 ori mai mari decît procurorii pe care îi are țara noastră.

„Trebuie să fim conștienți de un fapt: Plahotniuc niciodată nu va fi condamnat pentru fiecare crimă pe care a săvîrșit-o în parte. Ar fi nevoie de vreo 2000 de procurori (Republica Moldova azi are vreo șase sute și ceva de procurori) care să investigheze numai ce a făcut el zi de zi”, a precizat Valeriu Pașa.

Lucrul de cea mai mare importanță, potrivit activistului, este ca cel puțin cîteva dintre dosarele pornite pe numle lui Plahotniuc să fie duse la capăt și să existe o finalitate în acestea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?