X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Plahotniuc putea numai să viseze la puterea pe care o are acum Maia Sandu. Opinie

19 iul. 2021,, 09:45   Politică
3903 11

Fostul președinte al Partidului Democrat, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc putea numai să viseze la puterea pe care o are acum președintele țării, Maia Sandu, și Partidul PAS care o susține.

Despre acest lucru a declarat jurnalistul, politologul, Ernest Vardanean, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, în baza rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din Moldova de pe 11 iulie, se poate spune că partidul Maiei Sandu” Acțiune și Solidaritate” (PAS) a primit majoritatea care îi permite să formeze guvernul, structurile parlamentare, toate celelalte structuri subordonate parlamentului și guvernului, diferite agenții naționale etc.

"Adică ea a primit o putere aproape nedivizabilă, inclusiv controlul informal, dar bine cunoscut asupra sistemului judiciar. Cred că nici Plahotniuc nu visa la o asemenea putere, cel puțin pentru că Plahotniuc nu avea formal o funcție în fruntea statului, la care tindea de atîta timp, la care visa, dar nu a reușit s-o obțină. Și acum el nu poate decît să viseze la puterea pe care o are Maia Sandu", a subliniat Ernest Vardanean.

Potrivit lui, fostul președinte Vladimir Voronin, al cărui partid comunist a obținut majoritatea constituțională în 2001, nu a avut control asupra sistemului judiciar, iar Curtea Constituțională a fost cu siguranță o structură independentă.


"Prin urmare, în istoria Moldovei independente nu a existat încă niciodată precedentul ca o singură persoană și partidul său să controleze aproape totul în acest stat. Ceea ce Maia Sandu și partidul său PAS încă nu controlează sînt autoritățile locale. În mare măsură, în aceste organe locale aste prezent Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, la nivel de consilii raionale, primari. Dar este posibil ca, potrivit vechii tradiții moldovenești, să înceapă o demisie în masă, "cumpărarea angro și cu amănuntul" a reprezentanților partidelor care nu au trecut de Parlament, a acelorași democrați, de exemplu, în tabăra partidului PAS. Mă aștept la acest lucru chiar în toamnă, de îndată ce vor fi aprobate structurile guvernamentale, agențiile, serviciile etc. și atunci va fi începutul trecerii în masă de la o tabără la alta", a spus jurnalistul și politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?