X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Petrenco: Intenționez să vorbesc despre dosare penale fabricate împotriva lui Zabolotnîi și Horjan

27 sep. 2021,, 17:00   Politică
3348 0

Fostul deputat în Parlamentul moldovean Grigore Petrenco și-a anunțat intenția de a vorbi în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) despre așa-numitul dosar al grupului Zabolotnîi, precum și despre dosarul liderului opoziției transnistrene Oleg Horjan.

Grigore Petrenco, care este și membru de onoare al APCE, se află în prezent la Strasbourg, relatează Noi.md.

„Astăzi sînt la sediul PACE din Strasbourg. După hotărîrea CEDO cu privire la așa-numitul grup Petrenco am decis să profit de ocazie și să vin aici să le mulțumesc deputaților APCE care ne-au sprijinit în toți acești ani și au luptat pentru eliberarea prizonierilor politici ai regimului Plahotniuc”, a spus Petrenco.

„Totuși, sînt aici și pentru a ridica cîteva alte probleme. În Moldova mai există dosare politice și prizonieri politici. Aici, în cadrul sesiunii APCE, vreau să atrag atenția deputaților asupra a două cazuri specifice”, a spus fostul deputat.

„Este vorba despre dosarul Valeri Zabolotnîi privind așa-numita tentativă de asasinat asupra lui Plahotniuc. Este un dosar fabricat de Georghe Cavcaliuc la cererea lui Plahotniuc. După cum vă amintiți, toate posturile TV din holdingul lui Plahotniuc i-au arătat pe așa-numiții criminali care ar fi planificat un atentat la viața lui Plahotniuc. Chiar și atunci, pentru toată lumea era clar că aceasta este o aberație și o fantezie bolnavă a lui Cavcaliuc și a altor aserviți ai lui Plahotniuc, însă oamenii încă stau închiși. Valeri Zabolotnîi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Cred că este un dosar exclusiv politic și este de datoria noastră, a celor care sînt implicați în protecția drepturilor omului, să luptăm pentru eliberarea lui. Îndemn Procuratura Generală și autoritățile Moldovei să acorde atenție acestui dosar și să retragă acuzațiile cît mai curînd posibil”, a subliniat Petrenco.


„Mai există un prizonier politic în Moldova, care se află pe teritoriul din stînga Nistrului al Moldovei. Este vorba despre Oleg Horjan, lider al opoziției transnistrene, un cetățean al Moldovei aflat după gratii de cîțiva ani, fiind condamnat în baza unor acuzații false prin ordinul conducerii locale. Credem că acest caz ar trebui să devină cunoscut tuturor celor implicați în protecția drepturilor omului aici, în APCE, și vom face tot posibilul pentru a-l elibera Horjan din închisoare. Credem că conducerea Moldovei ar trebui să depună toate eforturile pentru a-l elibera pe Oleg Horjan”, a rezumat Grigore Petrenco.

Reamintim că mai devreme despre necesitatea clasării dosarului împotriva lui Valeri Zabolotnîi a vorbit președintele consiliului public „Pentru o Patrie liberă” Igor Tulianțev.

La rîndul său, ministrul pentru reintegrarea Republicii Moldova, Vladislav Kulminski, a declarat în cadrul emisiunii „Teritoria svobodî” cu Lilia Burakovski că guvernul moldovean va insista asupra eliberării imediate a lui Oleg Horjan.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?