X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pascaru: PSRM trebuie să grăbească programul electoral pentru a arăta rezultate în fața cetățenilor

15 dec. 2020,, 09:49   Politică
4856 5

Programul electoral al Partidului Socialiștilor este preconizat pentru patru ani, iar în momentul în care se merge în direcția alegerilor parlamentare anticipate, PSRM trebuie să grăbească realizarea acestuia, pentru a arăta rezultate în faţa cetăţenilor.

De aceea PSRM încearcă să convingă prin diferite mijloace deputații din Parlament să voteze proiectele de legi înaintate. . Astfel explică Nicolae Pascaru, deputat din Fracțiunea Partidului Socialiștilor, modalitatea în care s-au adoptat mai multe legi în Parlament în data de 3 decembrie. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică "Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Nimic deosebit, nimic ieșit din comun. Pentru că tot ce încercăm noi să promovăm este o parte a programului electoral al PSRM care este o datorie în fața alegătorului nostru”, a spus deputatul.

În perspectivă, spune acesta, PSRM e pregătit pentru alegerile anticipate și rste de acord să ajute opoziția „care vrea să vină în forță la guvernare”. „Noi am văzut declarațiile președintelui Igor Dodon care a spus că e dispus să discute cu președintele ales Maia Sandu și mai departe ar fi foarte bine ca politicul moldovenesc să se maturizeze, să iasă din infantilismul politic pentru că în spatele politicului este un popor întreg care a trimis deputații în Parlament. Este bine întotdeauna să fim deschiși la dialog”, a adăugat acesta.

În opinia lui Nicolae Pascaru, joaca dea pro și contra dintre opoziție și putere întotdeauna a existat, chiar dacă multe acte în Parlament au fost adoptate cu votul a 70-80 de deputați. „Acum, pe ultima sută de metri, rezultatul obținut de președinta Maia Sandu, probabil i-a aruncat într-o euforie politică și cred că, dacă vor fi anticipate, vor avea peste 50%” dar , nu trebuie de uitat că alegerile prezidențiale și cele parlamentare sînt diferite”, a precizat el.

În opinia lui Nicolae Pascaru, anul curent a fost un an foarte greu pentru Republica Moldova. „Avem în vedere pandemia, a mai fost și seceta și nu au venit acei bani în buget programați inițial. De aceea Moldova e în criză. A doua criză vine din faptul că Moldova este aruncată de iresponsabilitatea opoziției care vrea să-i alunge pe toți și să fie gospodari la noi acasă”. După părerea sa, „în politică trebuie să existe raționament, emoțiile trebuie date la o parte și de gîndit la țară. Eu nu văd neclarități la proiectul de lege privind bugetul, poate doar unele legate de impozite, dar nu e grav. În așa context, trebuie de așezat la masă și de discutat împreună cu Guvernul pentru a ajunge la un numitor comun.”, a spus deputatul.

În altă ordine de idei, Nocolae Pascaru susține că proiectul de lege care vizează limbile vorbite este „mai mult un proiect ideologic, unde limba rusă este văzută ca o limbă vorbită între etnii. Faptul că au fost închise școli și grădinițe în limba rusă este o problemă, iar învățarea limbii este un drept folosit în toată lumea. Totodată, statutul Găgăuziei a fost oferit în 1994, dar s-a dat în credit, iată de ce statutul autonomiei trebuie consolidat mai departe”. În opinia deputatului, Găgăuzia poate fi un exemplu de reintegrare pentru Regiunea Transnistreană.

„În opinia PSRM procedura de adoptare a inițiativelor legislative nu s-a încălcat în Parlament privitor la aceste legi, urmează Curtea Constituțională să se pronunțe”, a spus Nicolae Pascaru. El afirmă că declarația făcută de Maia Sandu cu privire la retragerea trupelor ruse din regiunea Transnistreană nu a fost chibzuită, deoarece acest lucru poate avea consecințe în economie. Cît privește Stadionul Republican, el spune că, „avînd în vedere că acesta este un măr al discordiei de mulți ani, stadionul va fi întors statului și acolo va fi construit un parc frumos”.

Dezbaterea publică „Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, este ediția a 163-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?