Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Partidele care au mai multe femei decît bărbați în lista candidaților la parlamentare

23 iun. 2021,, 16:33   Politică
2602 0

În 2021, s-a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor candidate la funcția de deputată – 46,6%. Indicele este cu 12% mai mare decît cel din 2019 și cu 16% mai mare decît în 2014.

Datele au fost prezentate de reprezentantele Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte și a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), într-o conferință de presă din 23 iunie. În raport a fost analizat modul în care partidele au respectat principiul egalității de gen la întocmirea listelor de candidați pentru scrutinul din 11 iulie, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.

Potrivit Alinei Andronache, coordonatoare de proiect în cadrul CPD, schimbările se datorează și faptului că, în acest an, pentru prima oară, a fost aplicat pe deplin sistemul de cotă dublă.

„CPD monitorizează alegerile de aproape 15 ani din perspectiva de gen și de fiecare dată ne interesa cum partidele desemnează candidații și în ce măsură pe liste se regăsesc femeile și bărbații. Anul acesta, a fost important să vedem cum funcționează sistemul de cotă dublă, pentru că este pentru prima oară aplicat pe deplin. (…) Ne-a interesat nu doar ponderea generală între femei și bărbați, am încercat să intrăm în cele mai mici detalii”, a precizat Alina Andronache.

O altă concluzie a raportului este faptul că toți concurenții electorali au respectat cota minimă de gen. Mai mult, în cazul a 7 dintre ele, numărul candidatelor îl depășește pe cel al candidaților. Este vorba despre AUR, PACE, PDCM, Parditul „NOI”, PPM, PRM, PVE.


De asemenea, a crescut numărul femeilor candidate pe locurile cu cele mai mari șanse de a accede în parlament. „Avem la fiecare 10 locuri patru candidați de sex opus”, a mai spus Andronache.

Partidele politice pot face modificări pe listele de candidați pe întreaga durata a campaniei electorale, dar nu mai tîrziu de 14 zile înainte de data alegerilor. Autorii raportului atenţionează că experiența arată că cele mai importante modificări pe liste se fac pe ultima 100 de metri.

Elena Prohnițchi, reprezentanta Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, a precizat că raportul cu denumirea: „Calea lungă către reprezentarea egală” este elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Monitorizarea Alegerilor din perspectiva de gen”, implementat cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?