X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Partidele politice, despre formarea majorității în consiliile raionale și locale

22 oct. 2019,, 09:11   Politică
2475 0

Partidul Socialiștilor a înaintat către blocul ACUM propunerea ca în consiliile raionale și locale să formeze majoritate de voturi împreună acolo, unde este posibil.

Acest lucru a fost reiterat și de deputatul PSRM Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8. Totodată, deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea a evitat să spună, dacă formațiunea acceptă această propunere a socialiștilor sau nu. Potrivit lui, acest lucru trebuie discutat în cadrul Consiliului Național Politic al formațiunii și acolo trebuie luată o decizie.

Deputatul socialist spune că mesajul PSRM de a forma majorități se îndreaptă către blocul ACUM. Totodată, Vasile Bolea a menționat că este prematur să se vorbească concret despre formarea majorităților în consiliile raionale și locale și trebuie să se aștepte validarea mandatelor. „Să vedem nu numai la nivel cantitativ numărul de mandate, dar și calitativ. Consilierii la nivel local se vor descurca”, a afirmat deputatul. Totuși, în opinia lui, aceștia trebuie să aibă drept reper mesajul general al partidului.

Vladimir Bolea spune că pentru a lua o asemenea decizie trebuie convocat Consiliul Național Politic al PAS. În plus, decizia trebuie luată la nivelul CNP al ambelor formațiuni care formează blocul ACUM. „Orice tip de coaliție se face din interesul național și reieșind din posibilitatea de a crea oportunități pentru soluționarea problemelor cetățenilor din Republica Moldova. Acesta este unicul scop de creare a coalițiilor. Coalițiile nu se creează de dragul coalițiilor, dar numai dacă avem posibilitatea, împreună aflîndu-ne între-o coaliție, să rezolvăm problemele oamenilor”, a afirmat Vladimir Bolea.

Totodată, deputatul PAS a dat de înțeles că preferă să se constituie coaliții cu reprezentanții partidelor care au cîte un consilier-doi decît să facă majorități cu consilierii din partea Partidului Democrat. Vladimir Bolea a spus că aceste majorități se vor forma în funcție de caz, reieșind din posibilități, dar cu scopul de a realiza reforme.


Deputatul democrat Vladimir Cebotari nu a oferit un răspuns clar despre faptul dacă exponenții Partidului Democrat se vor implica în formarea majorităților în consilii cu unii sau alți reprezentanți. „Noi venim în consilii să rezolvăm problemele cu care se confruntă chișinăuienii și. indiferent dacă vom fi sau nu într-o coaliție, pe noi ne vor uni ideile legate de aceste probleme. Și mă bucur că avem și alți oameni, nu doar noi, care gîndesc în aceeași manieră. Dacă găsim aici înțelegere, mergem înainte”, a afirmat Vladimir Cebotari.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în cinci raioane și municipii din țară în consilii s-au creat deja majorități avînd în vedere că unele partide politice au obținut mai mult de 50% din voturile alegătorilor. Astfel, la Dondușeni PSRM a obținut peste 53% din voturile în Consiliu, în municipiul Bălți peste 52% din voturi în Consiliu au fost obținute de Partidul Politic Partidul Nostru, la Ocnița – peste 52% de către PSRM și la Orhei – peste 52% de către Partidul Șor. În celelalte raioane, majoritățile vor fi formate de reprezentanți ai cel puțin două formațiuni politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?