Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Au fost adoptate modificări la legislația electorală

9 iul. 2020,, 16:42   Politică
2104 0

Modificările la legislația electorală au fost votate în prima lectură de către majoritatea parlamentară.

Asta în pofida criticilor aduse de opoziție. Principalele nemulțumiri țin de scurtarea timpului în care alegătorii își pot exercita votul în ziua alegerilor, dar și împuternicirea Comisiei Electorale Centrale de a putea exclude din cursă un anumit concurent electoral. De cealaltă parte, deputații din Platforma DA și PAS au propus ca procedura de vot să dureze două zile, notează newsmaker.md.

Proiectul de lege prevede introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni.

De asemenea, sînt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

Proiectul conține și alte modificări, inclusiv acordarea alegătorului cu dizabilități a dreptului să aplice facsimilul în loc de semnătură, acordarea dreptului de acces la listele electorale depline observatorilor, prin semnarea unei declarații de confidențialitate, reglementarea expresă a zilei cînd începe campania electorală pentru turul doi de scrutin, reducerea timpului destinat votării, stabilirea expresă a termenelor cînd pot fi nimicite listele electorale, etc.


De asemenea, se propune introducerea unei prevederi potrivit căreia Comisia Electorală Centrală (CEC) poate exclude din cursă un concurent electoral, atribuție care revine în prezent instanței de judecată. O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 pînă la 20.00 față de 07.00-21.00 cum este în prezent.

Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?