X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Spirite încinse la Parlament, în timpul dezbaterilor privind Legea bugetului

25 noi. 2021,, 14:11   Politică
2342 0

Schimb de replici acide în Parlament. Spiritele s-au încins în timpul dezbaterilor proiectului Legii bugetului pentru anul 2022.

Deputații au făcut un schimb de replici vizavi de creșterea graduală a salariilor angajaților din sectorul bugetar. Conform proiectului, valoarea de referință generală care se aplică pentru calcularea salariilor a peste 72 mii de angajați din sectorul bugetar se va majora pînă la 1800 lei, iar pentru 103 mii de angajați – pînă la 1900 lei. Totodată, proiectul prevede alocații pentru majorarea claselor de salarizare pentru șoferi angajați în sistemul bugetar.

Deputații din opoziție au criticat vehement și au fost de părere că majorarea este absolut nesemnificativă.

„Cum explicați oamenilor că salariile cresc cu 5% dar prețurile – cu 15%. Cum explicați celor care au credite, spre exemplu”, a întrebat deputatul BCS, Petru Burduja.

„Fondul de salarizare crește cu 10 la sută, adică peste rata inflației prognozate”, a ținut să specifice ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.


Ministrul a menționat că problema salarizării în domeniul public este una acută și nu a survenit în ultimele luni. „Estre o problemă creată pe parcursul a foarte mulți ani. Deficitul de cadre este enorm, am venit în instituții în care lipsește jumătate din numărul de personal sau lipsesc cadrele cheie. Rezolvarea problemei salarizării, care a devenit una endemică, a afectat tot sectorul bugetar”, menționat Budianschi.

Deputata BCS, Elena Bodnarenco a criticat decalajul majorărilor de care urmează să beneficieze salariații din sfera publică.

„Angajații în domeniul pedagogic vor beneficia de majorări de 5,6%, deputații vor avea majorări de 7,7%, cei de la Președinție – 9,7%. Medicii, în general, nu vor avea majorări. De ce considerați că deputații merită mai mult decît pedagogii”, a spus Bodnarenco.

Ministrul responsabil a explicat că creșterea salarială graduală se aplică în conformitate cu Legea adoptată cu mult timp înainte. „Ierarhia sistemului de salarizare a fost aprobată cu mult timp înainte, ați putut să o modificați atunci cînd erați la guvernare, ați putut să faceți acest lucru și anul trecut, dar eu nu am văzut așa inițiative de la dumneavoastră. Haideți să nu fim populiști”, a spus Budianschi.

„În ultimii 12 ani, am avut guvernări de toate culorile, așa că nu mai puteți arăta cu degetul spre comuniști. Așa că toată responsabilitatea este a dumneavoastră, stimați guvernanți”, a replicat Bodnarenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?