Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Data alegerilor anticipate a fost anunțată. Ce urmează

29 apr. 2021,, 11:21   Politică
5255 6

Președintele Maia Sandu a semnat ieri decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pentru 11 iulie curent.

În acest context, Comisia Electorală Centrală urmează să înceapă în scurt timp pregătirile pentru scrutinul parlamentar. Programul calendaristic al scrutinului urmează să fi aprobat de către CEC la începutul săptămînii viitoare, în timp ce devizul de cheltuieli va fi aprobat mîine, au comunicat pentru Noi.md reprezentanții instituției.

Preliminar, însă, se cunoaște că startul perioadei electorale va fi dat pe 4 mai. Perioada electorală cuprinde acțiunile de pregătire a alegerilor: constituirea organelor electorale, delimitarea circumscripțiilor, constituirea secțiilor de votare.

Urmează înregistrarea concurenților electorali, care va demara cu 60 de zile înainte de ziua scrutinului, adică pe 12 mai. Conform acestor estimări, campania electorală propriu-zisă ar urma să înceapă pe 20 mai.

În ceea ce privește cheltuielile necesare pentru organizarea alegerilor, potrivit unor estimări ar fi nevoie de circa 120 de milioane de lei, bani care nu au fost prevăzuți în bugetul de stat pentru anul curent. Comisia Electorală Centrală urmează să aprobe mîine devizul de cheltuieli și să-l expedieze spre aprobare Guvernului. Președintele CEC, Dorin Cimil, ne-a comunicat că programul calendaristic al scrutinului va fi definitivat, imediat cum Guvernul va identifica resursele necesare pentru organizarea scrutinului.


Menționăm că președintele Maia Sandu a semnat ieri decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, imediat după anularea stării de urgență de către Curtea Constituțională.

Amintim că Parlamentul de legislatura a X-a a fost ales în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?