X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Noua guvernare din Moldova va ține cont de greșelile Ucrainei și va încerca să nu intre în conflict cu Rusia. Opinie

1 sep. 2021,, 15:30   Politică
3667 7

Noua guvernare din Moldova va ține cont de greșelile Ucrainei și va încerca să nu intre în conflict cu Rusia.

Opinia a fost exprimată de politologul Ian Lisnevski într-un interviu acordat Ukraina.ru, relatează Noi.md.

El a menționat că agenda politică a Președintelui Moldovei, Maia Sandu, nu se va schimba fundamental odată cu primirea unei majorități parlamentare și a unei puteri depline în țară.

„Pentru a fi mai precis, Occidentul nu-i va permite lui Sandu să o schimbe. Dar pentru a face țara una europeană, autoritățile moldovenești trebuie să rezolve o serie de probleme legate de economie, administrația publică, așteptările sociale ale cetățenilor țării, inclusiv ale celor care locuiesc în Transnistria”, a spus politologul.

Potrivit lui, în aceste condiții, cel mai probabil, Maia Sandu înțelege nevoia unei diplomații de înaltă calitate în relațiile cu Rusia.


„Experiența Ucrainei a arătat clar că o politică radicală anti-rusă poate duce la consecințe dezastruoase pentru stat. În același timp, Occidentul își va apăra doar propriile interese în procesul de soluționare a unui conflict inevitabil. Toate acestea nu înseamnă că politica noii guvernări moldovenești nu va corespunde intereselor axei anti-ruse și nu va fi coordonată SUA și UE. Dar totuși, Chișinăul va încerca să nu intre în conflict cu Federația Rusă cît mai mult posibil”, a spus Ian Lisnevski.

El a mai menționat că întîlnirea dintre Președintele Moldovei, Maia Sandu, și șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, este un semn că Rusia va rămîne una dintre țările care influențează politica Moldovei - atît cea externă, cît și internă.

„Această vizită de „control” a fost o sondare a cursului politic al noii guvernări din Moldova, precum și o anunțarea condițiilor pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor dintre Moscova și Chișinău, care au fost deja clar discutate de Rusia și Occident. Prin urmare, Transnistria, cel mai probabil, nu vede o amenințare mare din partea noii configurații politice din Moldova în viitorul apropiat”, a spus politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?